S stoppar inte omröstningen

Låst i budgetdebatten
3:23 min

Socialdemokraterna kommer inte yrka på att budgetförslaget återförvisas till finansutskottet, uppger Leif Jakobsson (S) för TT.

– Det fanns ingen öppning, säger Leif Jakobsson, socialdemokrat och vice ordförande i skatteutskottet, om varför S inte begär att budgetförslaget skickas tillbaka till finansutskottet. Det innebär att det blir en omröstning om budgeten i eftermiddag.

Klockan fyra i eftermiddag röstar riksdagen om budgeten, och allt talar för att Stefen Löfvens budget faller eftersom Sverigedemokraterna tänker rösta på Alliansens förslag.

Det politiska läget är dramatiskt sedan Sverigedemokraterna - som är vågmästare i riksdagen - i går deklarerade att de tänker fälla regeringens budget.

Enligt den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson kommer SD från och med nu att rösta emot varje regering som för en politik som leder till ökad invandring och som ger Miljöpartiet ett avgörande inflytande över migrationspolitiken.

Det innebär att både regeringens och Alliansens budget måste förändras på den punkten för att klara av en framtida omröstning i riksdagen.

Just detta tog finansminister Magdalena Andersson fasta på när hon pressade folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag i ett replikskifte under budgetdebatten.

– Min fråga till dig Erik Ullenhag är: hur tänker du dig att Sverige ska kunna styras i framtiden? Jag kan inte se något annat än att det antingen kräver ett blocköverskridande samarbete, eller att ni dansar efter Sverigedemokraternas pipa.

Erik Ullenhag svarade:

- Det är inte oppositionens uppgift att ta ansvar för regeringens politik. Det är lite ansvarspåliggande att sätta sig i en regering och ta ansvar för Sverige. Ni kan liksom inte trolla bort det ansvaret.

Allianspartierna vill alltså inte gå Stefan Löfven till mötes. Det betyder att regeringens budgetförslag av allt att döma inte har stöd i riksdagen vid den omröstning som ska äga rum i eftermiddag och att en regeringskris rycker allt närmare.

Stefan Löfven har inte sagt vad han ska göra, det bestäms i eftermiddag. Regeringen har fortfarande möjlighet att skicka tillbaka budgeten till riksdagens finansutskott, även om de borgerliga har stängt dörren för en förhandling.

– Vi kan exempelvis utlysa ett nyval, man kan avgå, man kan ha andra alterantiv och det har de fyra borgerliga bekräftat idag. Hur vi gör får vi se när debatten avlsutats, säger Stefan Löfven.

Vänsterpartiet står bakom regeringens budget, och partiledaren Jonas Sjöstedt tycker att Sverigedemokraterna agerar oansvarigt.

– De bedriver ett maktspel. Men de som betalar priset är inte politkerna utan de pesnionärer som förväntat sig en lägre skatt, säger han.

Hur ser du på extraval?

- Vi vill inte ha extraval, vi söker inte ett extraval. Vi vill genomföra vinstöverenskommelsen och den statsbudget vi förhandlat fram, säger Jonas Sjöstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".