Slussen i Stockholm. Foto: TT
Slussen i Stockholm. Foto: TT

Ryska turister väljer bort Sverige

"Nu plötsligt vänder marknaden"
2:16 min

Turismen från Ryssland till Sverige har minskat kraftigt i takt med att rubeln tappat i värde. Enligt siffror från Tillväxtverket är nedgången från i somras nästan 12 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Och det samtidigt som utlandsturismen till Sverige generellt sett växer.

Stockholm är underbart en härlig turiststad för familjer, säger ryskan Elena Tarasenok som besöker kulturhuset Junibacken i huvudstaden med sina två barn. Men säger hon det är ju dyrt i Sverige.

Utlandsturismen till Sverige har sedan i somras fortsatt att öka, dryga sex procent perioden juni till oktober jämfört med i fjol. Men turismen från Ryssland har samma tid tvärtom minskat med nästan tolv procent.

Det alltså samtidigt som ryska rubeln tappat drygt en tredjedel av sitt värde vilket gör det dyrare för ryssarna att resa hit. Förändringen är väldigt tydlig, förklarar turismanalytiker Peter Terpstra vid Tillväxtverket.

– Vi har sett ganska kraftiga ökningar ifrån Ryssland under de två senaste åren och nu plötsligt så vänder den marknaden. Vi vet att ryssarna åker framför allt till Stockholm och till Jämtland - och då framför allt till Åre.

– Deras viktigaste resmånad är januari. Så om den här trenden med minskat resande från Ryssland fortsätter i den här takten så kommer det kunna påverka de här två destinationerna. Ryssar tillsammans med norrmän är de som spenderar absolut mest per person och dygn när de kommer hit. För enskilda destinationer så är det ganska avgörande hur resandet från Ryssland ser ut.

Och för enskilda turistmål kan konsekvenserna av den minskande ryska turismen bli än tydligare. Jenny Helldahl är kommunikatör vid kulturhuset Junibacken i Stockholm.

– Vi märkte redan i somras att antalet besökare det började gå ner. Vi jobbar ju nära researrangörer och även guiderna direkt ibland och grupper som brukadde vara omkring 50 personer kunde bestå av två till sju personer så det är ganska drastiskt. Och vi har ju märkt att det har försvunnit aktörer som turistarrangörer från marknaden. Det är flera som har gått i konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".