Försäkringskassans skylt. Foto: Jessica Gow / TT
Foto: Jessica Gow / TT

Myndigheter om budgetkrisen

Myndighetsbeslut
1:27 min

Det är stor förvirring bland myndigheter om vad som nu kommer att hända med nästa års lagstiftning och de förslag som lagts om olika förändringar, som exempelvis  höjningen av arbetslösas sjukersättning.

Det är stor förvirring bland myndigheter om vad som nu kommer att hända med nästa års lagstiftning och de förslag som lagts om olika förändringar, som exempelvis  höjningen av arbetslösas sjukersättning.

Vi måste följa vad som nu händer säger Teres Östlin, utvecklare på försäkringskassan:

– Vi förbereder oss för att ta emot de här lagförslagen och införa dem. Nu hamnar vi i ett läge där vi är osäkra. Vi vet inte om budgeten går igenom eller om de här lagförslagen går igenom, säger hon.

Om de inte kommer gå igenom?

– Ja då har vi inga lagförslag att genomföra, säger Teres Östlin, utvecklare på försäkringskassan.

Eftermiddagens beslut om budget följs med viss bävan inom svenska myndigheter. De flesta har förberett för att förändra systemen i enlighet med regeringens budget och få har i stunden någon översikt vad som kommer att krävas av förändringar om istället Alliansens budget går igenom. De föreslår blad annat en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga och fler lärlingsplatser i gymnasieskolan.

Skulle däremot ett beslut om ny budget dröja har myndigheterna att fortsätta verka och agera utifrån den budget som nu ligger, det vill säga den som gällde för 2014. Det innebär att en rad utlovade förändringar inte blir av. Som exempelvis pensionärernas sänkta skatt och höjda bostadstillägg, en högre skatt för höginkomsttagare, extra anslag till järnvägsunderhåll och höjd a-kassa.

Melker Ödebrink vid a-kassornas samarbetsorganisation beklagar detta.

– De allra flesta inser att högsta dagpenningen måste höjas oberoende av budgeten och omröstningen i riksdagen. Just nu är det ändå så att den har legat still i tolv år och är urholkad av löneutveckling och prisutveckling, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".