En kvinna cyklar förbi några valaffischer i centrala Stockholm. En man sitter i en busskur framför flera valaffischer. Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery/TT. Montage: Sveriges Radio.

Delade meningar om ett nyval

Röster om ett nyval
1:51 min

Om det skulle kunna bli ett extraval innebär det att väljarna återigen får ta sig till vallokalerna och rösta på vilket politik de vill ha.

Så här säger Susanne Ryan i Luelå och Inge Carlsson i Halmstad om vad de tycker om det skulle bli ett eventuellt nyval.

-- Jag tycker det är tråkigt för Sverige för vi har precis gått igenom ett val som var väldigt komplicerat med väldigt nära resultat så jag vet inte om ett nyval skulle ge skillnad mellan partierna, säger Susanne Ryan.

-- Rörigt, mycket rörigt, säger Inge Carlsson.

Om det eventuellt skulle komma att bli ett extraval hur ser du på det?

-- Tycker jag inte är bra. Jag undrar om det blir bättre utav det. Det kanske blir så att det blir ett nyval men annars måste de försöka samarbeta på nåt sätt i alla fall, säger Inge Carlsson.

Eskilstuna, Halmstad, Luleå och Sundsvall är några av de orter som våra reportrar gått ut och frågat väljare vad de tycker om att det eventuellt kan komma att bli ett extraval.

Stegen till att ett extraval ska hållas är fortfarande flera, och de flesta väljare vi pratar med verkar tycka att det bästa vore om det gick att undvika.

Men det finns också de, som Hanna Lundholm i Luleå som kan se att det finns fördelar med ett nytt val.

– Utifrån hur valresultatet blev så tror jag att det skulle kunna behövas. Att folk får en chans att tänka till en gång till. Men jag förstår att det kommer att kosta väldigt mycket pengar. Men jag tror annars så kommer vi ha sådana här situationer om och om igen, säger hon.

Om det blir ett extra val är det Valmyndigheten som organiserar det. Enligt vallagen och grundlagen ska ett extraval ske inom tre månader från det att det utlysts eller klubbats igenom i riksdagen.

Vid ett extraval är det lite kortare tidsfrist än vid ett ordinare val, det berättar Kristina Lemon sektionschef på Valmyndigheten.

– Sedan finns det ett antal tidsfrister i vallagen. Till exempel när förtidsröstningen får börja. Den får börja tio dagar innan valet istället för 18 dagar som vid ordinare val.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".