På byggarbetsplatsen pratas det inte om mutor. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
På byggarbetsplatsen pratas det inte om mutor. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Byggbranschen vill se bättre dialog vid offentliga upphandlingar

"Alltför vanligt med oklara besked"
1:41 min

Varje år förlorar skattebetalarna miljarder till följd av att offentliga upphandlingar går snett. Många tror att konkurrensreglerna förbjuder dialog mellan till exempel kommuner och företag. Men det är fel.

I en ny rapport hävdar byggbranschen att de myndigheter och kommuner som beställer jobben och de företag som utför jobben måste prata mer med varandra.

– Det är alltför vanligt med oklara besked. Om vi ska göra en omputsning av en fasad så kan det stå att man ska knacka ner den gamla putsen i erforderlig mängd. Hur bedömer man det? Det säger Joakim Persson, vd för ett byggföretag i Stockholm.

Och när man inte vet riktigt, vad bli följden då?

– Risken är att man hamnar i en diskussion med beställaren om vad som borde ha ingått och vad som skulle ha räknats in i uppdraget. Och då blir det dyrare för någon part i slutänden.

Man får tvista om vem som ska ta kostnaden?

– Exakt, och det gagnar ingen i slutänden.

Staten, kommunerna och landstingen upphandlar varje år för över 600 miljarder kronor. Varje procent i onödiga kostnader till följd av misslyckade upphandlingar och tvister betyder sex förlorade miljarder för skattebetalarna. På ett år går 3000 offentliga upphandlingar till domstol för överprövning, därför att någon som deltog i en upphandling är missnöjd. Följden blir stora kostnader för samhället.

Björn Bergström, chef för upphandlingsstödsenheten på Konkurrensverket, håller med om att det behövs mer dialog.

– Om man inte för en dialog med varandra utan bara skickar papper fram och tillbaka tror jag att möjligheterna är sämre.

Vad får det för konsekvenser?

– Det blir en sämre bro, det blir ett sämre hus. Prata mer med varandra!

Samtidigt finns det lagar som är till för att skydda konkurrensen men enligt Björn Bergström tror många att hindren är fler än vad de i själva verket är.

– Jag tror att det här beror på en missuppfattning, att man inte får prata med varandra före en upphandling. Och jag skulle säga att den uppfattningen är helt felaktig. Man får prata med varandra, man ska prata med varandra, skriftligt och muntligt. Men man måste göra det på rätt sätt naturligtvis, så att man inte särbehandlar någon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".