Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Statsvetare om extravalet: Alternativen tydligare

Publicerat onsdag 3 december 2014 kl 18.14
"Allt kommer att hänga på valrörelsen"
(1:47 min)
Miljöpartiets Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser extraval efter onsdagens budgetvotering. Inklippt: Socialdemokratiska statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Foto: Janerik Henriksson/TT
Miljöpartiets Gustav Fridolin och statsminister Stefan Löfven håller presskonferens och utlyser extraval efter onsdagens budgetvotering. Inklippt: Socialdemokratiska statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Foto: Janerik Henriksson/TT

Statsminister Stefan Löfven har gett besked om att det blir ett extraval i mars nästa år efter att regeringens budget röstats ner i riksdagen.

– En valrörelse polariserar ju och nu har vi tre huvudalternativ i svensk politik, säger statsvetaren Olof Petersson.

Stefan Löfven och Gustav Fridolin höll tillsammans en presskonferens strax efter att regeringens budget röstats ner, där det framkom att ett extraval, eller nyval, kommer att hållas i mars nästa år. Då kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att gå till val tillsammans igen.

– Det ligger något demokratiskt i det. Om det finns blockeringar i det politiska systemet får man gå tillbaka till de som ytterst gett uppdraget: väljarna, säger statsvetaren Olof Petersson i Studio Ett.

– Och vi har precis den säkerhetsventilen i grundlagen och då använder man den, det tycker jag är väldigt motiverat.

Den socialdemokratiska statsvetaren Stig-Björn tror att valdeltagandet i extravalet kommer att bli lågt.

– En massa människor funderar på vad fan de håller på med.

Kan det inte bli tvärtom, att folk känner att det är viktigt att säga vad man tycker?

– Allt kommer att hänga på valrörelsen, hur partierna kommer att forma sina budskap och hur medierna kommer att bevaka den, säger Olof Petersson.

Gustav Fridolin såg ut att inleda valrörelsen redan under presskonferensen, och sa att skolan, jobben och klimatet ska sättas före skattesänkningar. 

– Det är tre saker de lyfter fram, för det första om man ska ha samarbete över blockgränsen eller inte, det andra är att bekämpa Sverigedemokraterna och för det tredje var Fridolin inne på ett antal politiska krav som är kopplat till det här, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i Studio Ett.

Vilket av partierna har störst anledning att bedriva en helt annan valrörelse än vad de gjorde sist?

– Det måste vara S och MP som nu har en gemensam budget. Dels ska de gå till val som separata partier och sedan har de ett gemensamt handlingsprogram. Nu blir alternativen tydligare, eftersom Alliansen före det senaste valet hela tiden efterfrågade besked om vilken regering man skulle bilda, säger Olof Petersson.

Löfven står nu inför en balansakt. Han öppnar fortfarande för samarbete över blockgränserna, men samtidigt inleds nu en valrörelse, säger Olof Petersson. 

– En valrörelse polariserar ju och nu har vi tre huvudalternativ i svensk politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".