Gustav Fridolin. Foto: TT
Gustav Fridolin. Foto: TT

Gustav Fridolin: Vi måste fråga folket

Gustav Fridolin (MP) säger efter beskedet om att det blir extraval nästa år att man måste fråga folket vilken ekonomisk prioritering de vill ha.

Efter att Sverigedemokraterna röstade för Alliansens budgetförslag och regeringens budget fallit, kom beskedet från statsminister Stefan Löfven under eftermiddagen om att man ska utlysa extraval.

– Sedan Sverigedemokraterna sysslat med den här styrkemanifestationen för att försöka tvinga till sig inflytande så har de borgerliga svarat med att inte vara intresserade av samtal och då måste vi fråga folket vilken ekonomisk prioritering de vill ha, säger Gustav Fridolin i Studio Ett.

Voteringen i riksdagen skedde i dag, men beskedet från Sverigedemokraterna att rösta för Alliansens budget kom under en presskonferens under gårdagen. Statsminister Stefan Löfven kallade då Alliansföreträdarna till möte, där det framkom att Alliansen stod fast vid att rösta på sitt eget budgetförslag.

– Vi gjorde klart att vi var beredda på samtal och samarbete och frågan ställdes om det fanns någonting som hade gjort det möjligt att få en annan situation än den vi fick i dag.

– Vi pekade på flera delar i budgeten, vi talade om skatter eller annat, vad som helst, sakpolitiskt eller i form, men Alliansen gjorde klart att det fanns inget intresse.

Hade ni något konkret bud?

– Det fanns inget intresse av det.

– Jag förstår inte vad de vill, under mina år i politiken har jag nog inte varit med om ett så märkligt möte som det i går, säger Gustav Fridolin.

Vad gäller Sverigedemokraternas viktigaste fråga, invandringspolitiken, säger Fridolin att han inte vill anpassa sig efter SD:s politik, på samma sätt som andra länder gjort med liknande partier.

– Det vi kan se i land efter land är att det är en fullständigt misslyckad strategi. Då måste vi i Sverige försöka något annat om vi inte vill att främlingsfientligheten också här ska växa i betydelse och att vi också här ska få större motsättningar mellan människor.

Nu blir det alltså ett nyval den 22 mars nästa år, och valrörelsen verkar redan ha börjat.

– Jag vill att det här valet ska handla om de riktigt stora frågorna, säger Fridolin och pekar på skolan, jobben och miljön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".