Björklund: De rödgröna var inte förberedda

0:48 min

Riksdagen har beslutat om rätt budget, men Sverige har fel regering. Det sa Anna Kinberg Batra (M) när Alliansen efter långt avvaktande gav sin syn på beskedet att Sverige den 22 mars 2015 går till extraval.

– Vi har under hösten sett resultatet av regeringen Löfven och hur det går om man kommer till regeringsmakten dåligt förberedd och tar sig an de utmaningar som Sverige ändå har, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Under onsdagskvällen meddelande Allianspartierna sin syn på att statsminister Stefan Löfven tidigare under dagen gett besked om att ett extraval ska hållas nästa år.

– Vi är angelägna om att Sverige även på lång sikt kan regeras med minoritetsregeringar. Därför står också vår inbjudan kvar om att samtala över blockgränserna och att söka en överenskommelse om hur de möjligheterna kan bli bättre, säger Kinberg Batra.

Det har varit en väldigt ovanlig höst i svensk politik, menade Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Dagens misslyckande från Stefan Löfvens sidan är ett crescendo på just den här hösten, säger hon.

– Så här går det när man är oförberedd. När man skapar osäkerhet i snart sagt varje fråga och när man gör en tydlig vänstersväng, så blir en regeringskris ett faktum, säger hon.

Folkpartiets ledare, Jan Björklund stämde in i Annie Lööfs kritik av statsministern och menade att situationen nu ser ut som den gör på grund av att den rödgröna regeringen inte varit förberedd på att leda landet.

– Vi varnade under hela valrörelsen gång på gång, i valtal, i torgmöten, i debatter, för att om de rödgröna vinner då blir det kaos. Gång på gång varnade vi för det och nu har det blivit så, och det beror på att de inte var förberedda, säger han.

– I dag har vi upplevt ett haveri för det rödgröna regeringssamarbetet och det beror på vänstersvängen man gjort och därför har man nu gått in i väggen, säger Björklund.

Inte heller Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare, sparade på kritiken av Stefan Löfven och hans regering.

– Man har inte genomfört det som man har sagt att man skulle göra. Politiken har inte hållit ihop, väljarna fick ingen chans att ta ställning till en samlad politik, eller ens vilka partier som skulle ingå i en regering, säger Hägglund.

– Den utlysning av nyval som aviserats i dag riskerar att inte lösa de problem som ligger i minoritetsregerandet. Men vi är intresserad av att skapa ett fungerande regelverk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista