Zimbabwes "first lady" Grace Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Många bedömare tror att det är upplagt för strid mellan Emmerson Mnangagwa och Robert Mugabes fru, Grace Mugabe (bilden). Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Hård intern maktstrid i Zimbabwe

Folk pratar öppet om livet efter Robert Mugabe
1:38 min

I Zimbabwe håller regerande Zanu-PF kongress, vilket blottat en hård intern maktstrid. Den 90-årige presidenten Robert Mugabe har dock inga planer på att lämna chefsposten för partiet, men har berett en väg till makten för sin 41 år yngre fru, Grace.

Kongressen för landets mäktigaste parti har hållit slutna förhandlingar i två dagar och först i dag hålls den öppen med omkring 12 000 tillresta delegater.

Det är allmänt väntat att Mugabe kommer väljas som partichef igen och att hans fru Grace Mugabe blir ordförande för den inflytelserika kvinnosektionen av partiet. Men folk pratar ändå öppet om livet efter Bob, livet efter Robert Mugabe, vilket periodvis lett till hårda interna strider.

Den tidigare vicepresidenten för Zanu-PF, Joice Mujuru, har till exempel hamnat i kylan. I förra månaden åkte hon ur centralkommittén och hon har inte heller setts till under kongressen.

Mugabe anklagar henne för att konspirera för att få honom avsatt som partiledare. "Att använda sig av olagliga metoder för att få makten, vill vi inte veta av" sa Mugabe i går. Själv har han suttit vid makten i 34 år och lett ett antal omstridda och våldsamma valkampanjer.

En av de riktiga hökarna i partiet, justitieminister, Emmerson Mnangagwa, med smeknamnet "krokodilen", väntas bli vald till vicepresident för partiet. Mnangagwa ledde bland annat operationerna med den ökända femte brigaden på 80-talet och vid valet 2008 var det han som ledde en hårdför kampanj under den andra valomgången för att säkra segern för partiet.

Först 2018 är det val igen - och fram till dess tror många bedömare att det är upplagt för en hård maktstrid mellan Emmerson Mnangagwa och Grace Mugabe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".