Pastor Al Sharpton talar. Foto: John Minchillo/TT.
Den amerikanske pastorn och människorättsaktivisten Al Sharpton uppmanar till en nationell marsch i Washington DC för att protestera mot polisvåldet i USA.

Nytt fall om polisvåld i USA upprör

Polisprotester i USA
1:42 min

Demonstranter intog gatorna i New York i protest mot att en åtalsjury friat en vit polis, efter att denne tagit stryptag på en svart man som dog. Samtidigt har USA:s justitieminister lovat en granskning av fallet.

I USA har protesterna mot polisens behandling av afroamerikaner i natt tagit ny fart efter ännu ett friande av en vit polisman inblandad i en svart mans död. Den här gången gäller det en händelse i New York i somras.

Återigen är det en så kallad åtalsjury som beslutat fria polismannen från brottsmisstanke, och åter gick president Obama direkt ut och kommenterade när beslutet blev känt:

– Det här har fått pågå alldeles för länge och vi måste komma längre än vi gjort hittills, sa presidenten när han kommenterade beslutet och den ilska som utbröt efter att det blev känt.

Det här är det tredje uppmärksammade fallet som enligt många i USA visar att rättvisan inte fungerar, och som i natt fick människor över hela landet att än en gång gå ut och protestera, inte minst här i New York.

Efter dödsskjutningarna av 18-åringen Michael Brown i Ferguson och 12-åringen Tamir Rice i Cleveland läggs nu alltså 43åringen Eric Garners namn till listan av svarta pojkar och män som i år dött efter konfrontation med polis.

I Garners fall finns hela händelsen på en mycket spridd mobilfilm, som visar hur flera poliser kommer fram till Garner som står utanför en affär i New York-stadsdelen Staten Island och försöker sälja lösa cigarretter, vilket är ett mindre skattebrott.

När polisen ska gripa Garner, och han protesterar mot det, tar en av poliserna tag om hans hals bakifrån och fäller honom till marken, medan andra poliser håller fast honom.

Polisen fortsätter hålla strypgreppet medan Garner hela elva gånger väser att han inte kan andas. Sen blir det tyst. Garner dör på platsen, och enligt obduktionen var den direkta dödsorsaken det stryptag polisen tog på Garner, som hade både astma och hjärtproblem.   

En åtalsjury har sedan i somras utrett om det finns skäl att misstänka brott från polisens sida, och om fallet borde prövas i en rättegång.

Svaret blev alltså nej, precis som i fallet med Michael Brown i Ferguson, där polisen som sköt Brown till döds inte heller ansågs kunna misstänkas för något brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".