Stefan Löfven och Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 9
Stefan Löfven intervjuas av Lasse Bengtsson. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
2 av 9
Programledaren Johar Bendjelloul intervjuar Mattias Karlsson (SD) under sändningen. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
3 av 9
Programledaren Johar Bendjelloul intervjuar Mattias Karlsson (SD) under sändningen. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
Jonas Sjöstedt i P1-morgon. Foto: Jenny Ringström/SR
4 av 9
Jonas Sjöstedt i P1-morgon. Foto: Jenny Ringström/SR
Programledaren Johar Bendjelloul intervjuar Göran Hägglund och Tomas Tobé i studio 15. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
5 av 9
Programledaren Johar Bendjelloul intervjuar Göran Hägglund och Tomas Tobé i studio 15. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
Tomas Tobé kollar mobilen innan sändning. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Rado.
6 av 9
Tomas Tobé kollar mobilen innan sändning. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Rado.
Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (FP) innan sändning. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
7 av 9
Jonas Sjöstedt (V) och Jan Björklund (FP) innan sändning. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
Göran Hägglund gör sig redo för sändning. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
8 av 9
Göran Hägglund gör sig redo för sändning. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.
Jan Björklund i P1-morgon.
9 av 9
Jan Björklund i P1-morgon. Foto: Jenny Ringström/SR

Dagen efter beskedet: Vägen fram till nyvalet

Stefan Löfven i P4 Extra: Får ingen egen majoritet måste vi samarbeta!
12 min

Läs Ekots direktrapport om reaktionerna dagen efter beskedet att det blir extraval i Sverige nästa år.

P4 Extra gästades under dagen av statsminister Stefan Löfven (S).

P1-morgon fick besök av följande:

  • Magdalena Andersson, finansminister (S) 
  • Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna
  • Tomas Tobé, vice gruppledare för Moderaterna i riksdagen
  • Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna  
  • Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet
  • Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet
  • Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och utbildningsminister 

 

Sebastian Chaaban, Ekot. : Hej och välkomna till Ekots direktrapportering under dagen efter beskedet om extraval!

Efter att regeringens budget blev blockerad i riksdagen, gav statsminister Stefan Löfven igår beskedet att Sverige håller extraval 22 mars. Ekot har pratat med statsvetaren Jenny Madestam, som ställer sig tveksam till om ett extraval kan lösa upp de politiska låsningarna.

Läs mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036287

06:33, 4 December 201406:33, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Läs även Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiska kommentators, analys över läget.

"Onsdag den 3:e december 2014 var en alldeles särskild dag i svensk politik. Regeringen förlorade omröstningen om sitt viktigaste dokument, budgeten."

"Oppositionen fick igenom sin ekonomiska politik mot regeringens vilja. Ett parti som egentligen tycker att oppositionens politik är extrem och skadlig för landet röstade ändå för den. Statsministern varslade om nyval, något som de flesta svenskar aldrig upplevt. Det har inte inträffat på 56 år," skriver Ekots Tomas Ramberg i en analys.

Läs mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036263

06:36, 4 December 2014


SD tar en betydande risk när de deklarerar att de ska rösta ned alla budgetar och alla regeringar som inte vill begränsa invandringen, skriver Tomas Ramberg. Foto: SR/TT

SD tar en betydande risk när de deklarerar att de ska rösta ned alla budgetar och alla regeringar som inte vill begränsa invandringen, skriver Tomas Ramberg. Foto: SR/TT

06:37, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Regeringen ska styra med alliansbudget

Efter att regeringens budget i går röstats ner till förmån för Alliansens måste nu riksdagens utskott starta om arbetet med nästa års budget för att göra verklighet av allianspartiernas förslag.

Alliansens budget måste göras till politik som Sverige ska styras efter från nyår och fram till extravalet i slutet av mars. Under de närmaste veckorna ska utskotten gå genom sina utgiftsområden, 27 stycken totalt.

De rödgröna måste arbeta om sina förslag i utskotten efter de nya förutsättningarna. Även allianspartierna kan behöva tänka om eftersom det är deras förslag som kan genomföras och att de, när de lade dem, kanske inte hade haft tid att i detalj förbereda dem.

Tanken är, enligt den ursprungliga planen, att beslut ska kunna fattas i riksdagen före jul.

06:50, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Redan nu har valrörelsen börjat. Nästan alla partiet har via sociala medier börjat att försöka värva nya medlemmar inför extravalet och få igång partiorganisationerna inför valet.

07:02, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Igår var ministrarna Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister (S) och Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S), ute Stockholms centrum och delade ut flygblad.

07:02, 4 December 201407:02, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT skriver: Sverigedemokraternas väljare är mest positiva till ett extra val. 79 procent svarade att de ville ha ett sådant, enligt en Novusmätning gjord på uppdrag av TV4 nyheterna i slutet av november.

Av samtliga 1 000 personer som tillfrågats tyckte 43 procent att det vore bra med ett nyval, 35 procent var emot och 22 procent svarade vet ej. Skillnaderna mellan blocken var mycket stora, bland Alliansens sympatisörer var en majoritet, 57 procent, för ett extra val jämfört med 19 procent av de rödgrönas anhängare.

07:03, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Fredrik Furtenbach, Ekots politisk kommentator rapporterar på plats i riksdagen.

- På ett sätt kommer det här valet överraskande och kort efter en annan. Man vet inte riktigt vad som kommer att hända, opinionen har varit förvånansvärt stabil på senaste. Risken är att det inte händer så mycket med valresultatet sedan tidigare, då finns risken att vi får en repris av vad som hände nu med budgetomröstningen.

- Det finns en risk för alla partier med extraval. Men 10 000-kronorsfrågan är väl vad som händer med Sverigedemokraterna som delvis har skapat den här situationen, nu får vi se hur väljarna kommer att reagera på det.

07:20, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar:

Den senaste valkampanjen har grävt djupa hål i partiernas valkassor. Att på nytt dra i gång kommer att vara en belastning för framför allt de mindre partierna. De stora partierna får mer i partistöd och kommer få lättare att ta sig igenom en valkampanj till.

- Centerpartiet har mycket pengar på banken, och de stora partierna har medel för att bedriva valrörelse, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SVT nu på morgonen.

Statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms Universitet sade till TT i går att extravalet är en belastning för partierna.

- Det är kostsamt och arbetsamt, och dessutom är utfallet högst oklart.

07:21, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Magdalena Andersson, finansminister (S) besöker nu P1-morgon.

- Vi har en väldigt stark politik och en stark budget att gå i val med. Men jag beklagar ändå situationen som uppstått, säger Andersson.

07:23, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Flera väljare är irriterade och tycker att politikerna borde kunna komma överens.

- Jag håller helt med, jag är väldigt irriterad. Under den senaste tiden så har Stefan Löfven försökt att sträcka ut en hand, men bara fått kalla handen tillbaka.

07:24, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Jag tror att irritationen i huvudsak kommer att riktas mot Sverigedemokraterna.

07:25, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - För det första önskade vi att samverka med några av de borgerliga partierna, men de ville de inte. Och Sverigedemokraterna ändrade sin praxis som gjorde att budgeten föll. Om de hade agerat så under de borgerliga partierna hade de då aldrig fått igenom någon budget.

07:26, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Kommer ni att gå in valrörelsen angående uppgörelsen mellan S och V om vinster i välfärden?

- Det kommer att så klart komma mer information om det i vårt valmanifest.

07:27, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Hur valtrötta är valarbetarna, det blir tre val på tio månader
- De kontakter jag har haft är våra valarbetare väldigt taggade, de ser att Alliansen förlorade valet, men ändå får vi en allianspolitik nu, de är taggade på att ändra det.

07:29, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna

- Jag ser nyval som en stor utmaning och det viktiga för oss är nu att samla partiet och få en positiv känsla i partiet.

- Den situationen vi är i nu är i först och främst Socialdemokraternas och Stefan Löfvens fel. De har misslyckat i samarbetet med alliansen och totalt stängt dörren till riksdages tredje största parti (SD).

07:31, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Utgångpunkten från vår politik i den förda invandringspolitiken är att vi ska kunna satsa mer på välfärd, arbete och på bättre situation för de äldre, säger Mattias Karlsson.

07:32, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Mattias Karlsson säger att den rödgröna budgeten enligt honom skulle slå hårdare mot pensionärerna, som svar på frågan om varför de röstade ner regeringens budget som skulle sänka skatten för pensionärerna.

07:34, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Jag vet inte, jag tror ändå det är naturligt för de flesta att partier har olika inställningar. Jag förstår heller inte den inställning som andra partier har att de inte kan prata med riksdagens tredje största parti, säger ​Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för Sverigedemokraterna, på frågan om hur han ser på att flera människor har uttryckt irritation på politiker efter budgetbråket.

07:36, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Tomas Tobé, vice gruppledare för Moderaterna i riksdagen

- Jag tror att många väljare nu kommer vilja rösta på ett alternativ som kan leda Sverige, det har Alliansen gjort i åtta år, men vi öppnar även för överenskommelser över blocken.

07:38, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Vi i Alliansen måste dra en del slutsaster i de problem i samhället väljarna ser. Det är något som vi tillsammans i Alliansen kommer att möta väljarna med i mars, säger Tobé.

07:39, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Vi har valt den här modellen att göra exakt det vi sa innan valet för väljarna, vi har röstat på den politik om vi lovade väljarna att genomföra.

07:40, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Moderaterna har flyttat fram sin stämma till 10 januari för att välja en ny partiledare.

D- et blir även Alliansens statsministerkandidat, säger Tobé

07:41, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna, som just nu har låga siffror i opinionen. Kan KD åka ur riksdagen?

- Jag tror att den är väldigt liten.

07:44, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Vårt huvudfokus har varit på politikens inriktning, det handlar om hur vill vi att Sverige ska styra, hur ska det vara i skolan, jobben, för de äldre, det är där vårt fokus ligger, säger Hägglund.

07:45, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Vad behöver KD ändra för att öka i det nya valet?

- För oss handlar det om att vara ännu bättre på att få ner budskapet till några meningar, man måste definiera konflikten i svensk politik. Jag hoppas få komma tillbaka och berätta mer om det sen, säger Hägglund.

07:48, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : De problem som regeringen kämpat med hade kunnat undvikas. Vad som krävs är att man ändrar riksdagens sätt ätt att hantera budgeten och framför allt reglerna för hur man röstar. Det handlar om relativt enkla förändringar. Det anser Per Molander, generaldirektör för Inspektionen för socialförsäkringen.

Läs mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036277

08:05, 4 December 201408:06, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet, pratar om beskedet extravalet.

- Det är bestämt av statsministern att vi ska ha det. Det är en stor möjlighet för Sverige att få tillbaka en stabil regering. Nu har vi haft ett rödgrönt haveri

08:18, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. :
- Det är riktigt att SD uttalande om hur de ska agera i framtiden är oansvarigt, att de ska rösta mot alla regeringen och budgetar som inte gör som de vill. Det finns funderingar kring det hur man ska göra med spelreglerna, som hur man röstar igenom budgetar. Det är inte rimligt att ett parti med 13 procent hela tiden ska kunna avsätta regeringar.

08:20, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Det är inte rimligt att SD säger att de ska rösta ner alla regeringar som inte gör som de vill. Det är inte ansvarsfullt, säger Björklund.

08:21, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Folkpartiet vill ta bort vårdnadsbidraget. Men bidraget är med i Alliansens budget.

- Vi är inte helt förtjusta i det. Men det är så när man förhandlar och går till val.

08:22, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Folkpartiet gjorde ett dåligt val 2014.

- Vi kommer gå till val nu igen i mars. Vår slutsatt är att skolfrågan är fortsatt väldigt viktig, men Folkpartiet måste även finnas i flera frågor, säger Björklund.

08:24, 4 December 2014

TomasRamberg: Ska Allianspartierna förhandla fram ett nytt valmanifest? Det säger @bjorklundjan i P1Morgon. @annieloof @KinbergBatra @goranhagglund

08:26, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Är du rätt person att leda Folkpartiet i ett nyval?

- Jag är otroligt taggad på att ta revansch, säger Björklund.

08:26, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Vänsterpartiet säger att de står fast vid uppgörelsen om vinster i välfärden med Socialdemokraterna.

- Absolut, den står fast. Annars kan man inte räkna med vårt stöd. Det är bara vi som ser till att det blir riktig vänsterpolitik, Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

08:28, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Väljer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att gå höger ut, då blir det mer borgerlig politik. Den väljare som vill ha mer vänsterpolitik, den har väljaren har bara ett val, då blir det Vänsterpartiet, säger Sjöstedt.

08:29, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. :
- Jag ser också att det är mycket som behöver förändras jämfört med dagens regeringspolitik. Klimatpolitiken är en besvikelse, trots att Miljöpartiet är med i regeringen, säger Sjöstedt.

08:30, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Efter valet så manade du dina partivänner att behålla valstugorna?

- Vi har kvar många valstugor och annat material också. Jag tror vi kommer kunna göra en stark valrörelse.

Är det något du fruktar i och med ett nytt val?
- Det jag fruktar mest är en borgerlig regering som är beroende av Sverigedemokraterna. Det bästa vore en rödgrön regering, säger Sjöstedt.

08:33, 4 December 2014

TomasRamberg: Har Mattias Karlsson hjälpt M vinna tillbaka SD-väljare? http://t.co/YM2oHsT2rz

08:36, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet och utbildningsminister

- Det betyder att det här blir ett tillfälle att fråga väljarna vilken ekonomisk prioritering de vill ha i Sverige. Det blir lite av en folkomröstning om vilken budget vi ska ha i Sverige, säger Fridolin.

08:46, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Jag hoppas valrörelsen kommer att handla om de stora frågorna, skolan, klimatet och jobben.

08:47, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Vad ser du för eget ansvar med budgetbråket?

- Jag tror det är ett ansvar som i inom politiken måste ta på oss kollektivt. Ute i kommunera i landet har man klarat av det, det borde vi också ha gjort, säger Fridolin.

- Vi har alla bidragit med en tjafsig valrörelse.

08:49, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : - Jag kommer göra mitt för att prata om våra förslag, om den budget vi lagt fram till riksdagen, och om de ekonomiska prioriteringar vi vill göra. Jag tror vi har goda chanser för att öka vårt mandat, säger Gustaf Fridolin.

08:50, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. :

TT rapporterar: Riksdagens ja till Alliansens budget bakbinder Stefan Löfvens händer ganska rejält.

Han kan inte röra inkomstskatterna, men däremot höja andra skatter för att finansiera nya reformer.

Budgeten är regeringens ryggrad och det stora styrmedlet för att driva politiken i önskad riktning. Att en regering blir låst av oppositionens budget är helt unikt inom svensk politik och självklart en mardröm för en statsminister. Men vilka möjligheter har Stefan Löfven att manövrera till dess en ny regering ska utses efter extravalet?

- I formell mening är det "business as usual" för regeringen. Men riksdagens beslut innebär förstås en begränsning för Löfven eftersom han inte kan genomföra de ändringar av skatterna som planerats, till exempel höjningen för höginkomsttagare. Det finns ju en anledning till att han utlyste nyval, säger Ingvar Mattson, generaldirektör för Statskontoret och tidigare kanslichef för riksdagens finansutskott.

08:57, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : En majoritet av riksdagen med Sverigedemokraterna och Allianspartierna röstade i går igenom Alliansens budgetmotion. Detta innebär att de förslag som den rödgröna regeringen lagt inte blir av, till exempel förslag på lägre skatt för pensionärer, nya utbildningsplatser och inte minst satsningen på skolan.

Här kan ni läsa mer: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036276&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

09:21, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Att väljarna i det kommande extravalet i mars får ett tydligare alternativ från de rödgröna välkomnas av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Ni kan läs mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036468&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

09:38, 4 December 2014


Programledaren Johar Bendjelloul intervjuar Göran Hägglund och Tomas Tobé iP1-morgon. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.

Programledaren Johar Bendjelloul intervjuar Göran Hägglund och Tomas Tobé iP1-morgon. Foto: Hanne-Li Lundmark/Sveriges Radio.

09:39, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val på sin gemensamma politiska uppgörelse stod klart redan i går. Men om överenskommelsen med Vänsterpartiet - om bland annat vinstern i välfärden - också står fast, har partierna olika syn på.

Ni kan läsa mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036423&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

09:40, 4 December 2014


TT

TT

09:40, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Persson: Därför väljer M ny ledare tidigare än planerat

Under onsdagskvällen kom beskedet att Moderaterna kommer välja ny partiledare 10 januari. Extravalet som statsminister Stefan Löfven utlyst gör att Moderaterna måste kalla till extra partistämma tidigare än planerat.

Ni kan läsa mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036241

09:44, 4 December 2014


Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna. Foto: TT.

Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna. Foto: TT.

09:45, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: SCB:s partisympatiundersökning

SCB har nu publicerat sin partisympatiundersökning där över 5 000 personer har intervjuats mellan perioden 29 oktober till 25 november.

Socialdemokraterna får 33,1 procent. Moderaterna får 24,8 procent. 8,0 procent sympatiserar med Miljöpartiet och 7,7 med Sverigedemokraterna.
Partisympatier avser inte någon särskild nivå i politiken och ingen hänsyn tas till om man skulle rösta eller inte. Det är alltså inte samma sak som att ställa frågan: Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Centerpartiet får 6,5 procent enligt undersökningen, Folkpartiet 6,6, Kristdemokraterna 3,7 och Vänsterpartiet 6,6 procent.

09:55, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar:

Statsminister Stefan Löfvens chanser att bedriva politik fram till nyvalet i slutet av mars är inte stora, tror statsvetaren Peter Esaiasson.
Han tror också att den kommande valrörelsen har helt andra förutsättningar än den inför valet i september.
- Det är helt okänt territorium, säger Esaiasson.

TT: Vad händer om det blir samma valresultat?

- Nu har man talat om att man ska hitta sätt att regera i minoritet. Det handlar väl om att hitta någon lösning för att få igenom budget och förslag och ändå bevara det största blocket, om man inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna.

10:07, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar:
I SCB:s senaste mätning var det 12,4 procent som uppgav att de skulle rösta på SD om det vore val i dag. Men det är bara 7,7 procent som uppger att de sympatiserar med partiet, enligt samma mätning. Inget annat parti visar upp en så stor skillnad mellan sympati för ett parti och om man är beredd att rösta på det.

Alla andra partier har en högre siffra för sympati för än för röstbenägenhet, med undantag för KD där det inte finns någon skillnad.

10:29, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Strax efter Sverigedemokraterna meddelade att de skulle lägga sin röst på Alliansen och därmed utlösa regeringskrisen gjorde Mattias Karlsson (SD) en uddatering på Facebook. Det var ett citat ur Verner von Heidenstams dikt Åkallan och löfte. Det är inte första gången han vänder sig till krigsmetaforer.

Ni kan läsa mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036522

10:30, 4 December 201410:30, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar:

SCB:s partisympatimätning visar att SD har ett klart starkare stöd bland män än kvinnor. Däremot går det inte att konstatera någon skillnad mellan olika åldersgrupper. Skillnader märks i stället på utbildningsnivå, sympatierna är större bland dem med förgymnasial och gymnasial utbildning jämfört med dem med eftergymnasial utbildning.

För Socialdemokraterna finns ingen större skillnad i stöd vad gäller kön, däremot mellan olika åldersgrupper. Andelen sympatisörer är högre i åldrarna 50 år eller äldre jämfört med 18-49 år. S har också ett klart starkare stöd bland utrikes än bland inrikes födda. Även för S är stödet större bland dem med förgymnasial och gymnasial utbildning.

Moderaterna har liksom SD ett starkare stöd bland män än kvinnor. Däremot finns inga tydliga skillnader mellan åldersgrupper. Stödet är större bland inrikes än bland utrikes födda liksom bland dem med eftergymnasial utbildning.

10:40, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Riksdagsbeslutet i går, att fälla regeringens budget och i stället rösta för Allianspartiernas budgetalternativ, får konsekvenser på flera håll i statsförvaltningen. Där hade man börjat förbereda för förändringar från årsskiftet, utifrån regeringens förslag i budgeten. Förändringar som nu uteblir.

Ni kan läsa mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036475

11:44, 4 December 2014


Skatteverket på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Foto: Christine Olsson / SCANPIX / TT.

Skatteverket på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm. Foto: Christine Olsson / SCANPIX / TT.

11:44, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Finansutskottet i riksdagen sitter just nu och konstaterar att de måste göra om stora delar av budgetarbetet, den här gången anpassat till Alliansens budgetförslag.

Moderaternas tippade nya partiledare Anna Kinberg Batra, vice ordförande i utskottet, deltar dock inte.

Kinberg Batra ställde på morgonen in ett sedan länge inplanerat framträdande på ett seminarium. Partiets valberedning sägs jobba intensivt för att inom kort kunna nominera sitt förslag till ny partiledare att efterträda Fredrik Reinfeldt vid stämman, som partisekreteraren Kent Persson föreslagit ska hållas redan den 10 januari, inte 7 mars som tidigare tänkt.

11:55, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Partierna i riksdagen kan nu bli tvungna att skriva nya valmanifest inför extravalet i mars.

- Vi måste ta fram en valplan, en valorganisation, en valbudget. Vi behöver ha ett förnyat valmanifest och vi kommer också ha något slags gemensamt valmanifest från Alliansen och en allianskampanj. Så allt det här är i stöpsleven just nu, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson till TT.

TT: Hur omfattande utmaning är detta?
- Själva organisationen kan vi ställa om snabbt. Det handlar om att bemanna upp den. Det blir ju en lite mindre omfattande valrörelse, säger Arthursson.

12:00, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Två tydliga block som står mot varandra. Det är en skillnad med den nya valrörelsen och tar bort en fördel för alliansen, det menar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Läs mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036602&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

12:01, 4 December 2014


Foto: TT/SR

Foto: TT/SR

12:01, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Svenskarnas parti, som i valet i höstas fick 0,07 procent av rösterna till riksdagen, kommer inte att ställa upp i extravalet i mars.

- Hade det även gällt kommunval hade det varit en annan sak, men nu känner vi att vi kan använda de resurserna bättre, säger Stefan Jacobsson, ordförande i Svenskarnas Parti, till TV4 Nyheterna.

12:44, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: "Har aldrig varit bättre rustade"

- Vi har aldrig varit bättre rustade för ett val, säger Sverigedemokraternas pressekreterare och riksdagsledamot Martin Kinnunen.

Han pekar på att partiet har bra med pengar i kassan. Den senaste valframgången har ökat partistödet. Dessutom finns ett par miljoner över sedan riksdagsvalet, som beräknas ha kostat runt 45 miljarder kronor. SD har också anställt mer personal.

Och redan innan SD gav beskedet att partiet skulle fälla regeringens budget hade partiledningen sonderat terrängen för att se om partiorganisationen skulle klara ett extraval.

12:46, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : TT rapporterar: Enligt finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) kommer regeringspartierna inte att försöka stoppa enstaka förslag ur Alliansens budget genom att skriva reservationer i utskotten. De synpunkter S har kommer att uttryckas i särskilda yttranden.

- Vi ser vår budget som en helhet, säger Olovsson.
Han tror att utskottet och riksdagen kommer att hinna klart i tid, före jul, med sitt arbete att förbereda Alliansens budget för skarpt läge. Men utgifter måste flyttas om och en del dras ner, andra upp, på de punkter där regeringens och Alliansens förslag skilde sig åt.

- Investeringar i sjukvård och äldreomsorg försvinner, säger Olovsson och nämner också skattesänkningar för pensionärer.

13:25, 4 December 2014

Sebastian Chaaban, Ekot. : Efter att regeringsbudgeten föll i tisdags, träffades statsminister Stefan Löfven (S) och Alliansens partiledare för att prata om hur de kan göra det lättare i framtiden att regera Sverige, även i minoritet.

Ni kan läsa mer här: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6036824&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

13:46, 4 December 2014


Folkpartiets Jan Björklund vid presskonferensen där Allianspartierna meddelade att de går till extraval gemensamt. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Folkpartiets Jan Björklund vid presskonferensen där Allianspartierna meddelade att de går till extraval gemensamt. Foto: Pontus Lundahl / TT.

13:46, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Hej allihop! Jag kommer att ta över direktrapporten från Sebastian nu. Fortsätta följa rapporteringen här på webben. Snart kommer Stefan Löfven gästa P4 Extra. Lyssna och läs direkt här på webben, klockan 14:40 drar vi igång.

14:15, 4 December 2014

Nyfiken: Gäller extravalet i mars endast riksdagsvalet? Eller även kommun- och landstingsvalen?

14:31, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Hej! Det val som kommer att hållas den 22 mars 2015 är endast ett riksdagsval. och inte val till kommun och landsting.

14:33, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Fortsätt gärna ställa era frågor till oss på webben. Snart är det dags för statsminister Stefan Löfven (S) att svara på frågor i P4 Extra. Klockan 14:40 börjar vi, häng kvar!

14:35, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Nu är Stefan Löfven på plats i studion.

14:44, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Löfven på frågan om han känner att det är ett historiskt beslut han tagit när han sagt att han planerar utlysa extra val:
- Jag har ju följt politiken länge och det här är en historisk händelse, det känner jag absolut, säger han.

14:46, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Anledningen till att jag valde nyval beror just på att den politiska kartan är omritad, det handlar inte om olika politiska alternativ längre, säger Löfven.

14:49, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Jag anser att jag har gjort vad jag har kunnat för att samarbeta med de borgerliga partierna och för att hitta en lösning menar Löfven.

14:51, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - En del frågor i budgeten kommer att behöva förberedas vidare, säger Löfven om det kommer att ske i regeringsbudgeten så som den ser ut nu.

14:52, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Kommer S fortsätta ha en gemensam valplattformen med MP?
- Vi tänker fortsätta vara en samarbetsregering, säger Löfven.

14:54, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - SD pratar om invandring ja, men den här budgetomröstningen handlade inte om det. Satsningarna på lärare och sjukvård, det sa SD nej till, säger Löfven.

14:55, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Det finns inga garantier för att situationen kommer att ändras efter ett nyval, säger Löfven.

14:56, 4 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om Löfven känner av julstämningen, svarade han:
- Ja, det klart jag hoppas att jag får mysa med familjen i jul.

14:57, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Nu tackar P4 Extra för att statsminister Stefan Löfven (S) gästat i studion. Fortsätt ställa era frågor till oss.

14:59, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Stefan Löfven (S) kan bli den socialdemokratiske statsminister som suttit överlägset kortast tid på taburetten. Sitter han kvar hela vägen fram till nyvalet kommer han ha varit statsminister i 170 dagar, skriver di.se. Rekordhållaren Tage Erlander var statsminister i 23 år och tre dagar, skriver TT.

15:08, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Den person som suttit allra kortast tid på statsministerposten är Felix Hamrin, Frisinnade folkpartiet, som bara fick 50 dagar, efter Kreuger-kraschen 1932.

15:09, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Tidigast den 29 december kan statsministern officiellt fatta beslut om att utlysa extraval. Just nu råder en "fokuserad" och "intensiv" stämning på Valmyndigheten, uppger TT.
- Inte förrän de (regeringen) har fattat det riktiga beslutet så kan vi börja sätta olika datum och fatta olika formella beslut, säger kommunikatör Helena Ihrstedt Harling.

15:18, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Vice statsminister Åsa Romson (MP) tycker att regeringen i går visade tecken på ansvar och att det var helt rätt att varsla om extraval, säger Miljöpartiets språkrör, uppger TT.
- Det hedrar den här regeringen att vi tar det beslutet, säger Romson i en frågestund i riksdagen.

15:35, 4 December 2014


Miljöpartiets Åsa Romson i talarstolen i riksdagshuset på torsdagen. Partierna har redan början förbereda sig inför valrörelsen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Miljöpartiets Åsa Romson i talarstolen i riksdagshuset på torsdagen. Partierna har redan början förbereda sig inför valrörelsen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

15:36, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Vice statsminsiter Åsa Romson (MP) menar att det inte fanns någon annan lösning med tanke på det parlamentariska kaos Sverige skickats in i efter Sverigedemokraternas svek mot praxis i budgetomröstningen och Alliansens ovilja att medverka till en lösning, uppger TT.

15:38, 4 December 2014

Jessica S. Säll: I Danmark kan makten att utlysa extraval utnyttjas för att hota oppositionen, berättar Kasper Møller Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet för TT.
- Statsministern klargör "rätta er i ledet, annars trycker jag på knappen". När den trycks blir det omedelbart en mycket intensiv valkamp, säger han.

15:42, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Om valrörelsen i Sverige säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler att han tror att valrörelsen kommer att präglas av den situation som har uppstått.
- Jag tror att folk är lite chockerade över att se hur Sverigedemokraterna använder sina 13 procent till att idka utpressning mot alla andra partier, säger han till TT.
- Folk i Sverige är väldigt intresserade av politik. Men om det intresset bemöts med maktspel och cynism, då tror jag att folk tröttnar. Vi är helt inriktade på att göra en valrörelse som handlar om vad vi ska göra av det här landet i framtiden, säger Etzler.

15:48, 4 December 2014


Folkpartiets Erik Ullenhag och socialdemokraternas Fredrik Olovsson intervjuas i riksdagshuset på torsdagen. Partierna har redan början förbereda sig inför valrörelsen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Folkpartiets Erik Ullenhag och socialdemokraternas Fredrik Olovsson intervjuas i riksdagshuset på torsdagen. Partierna har redan början förbereda sig inför valrörelsen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

16:02, 4 December 2014


Folkpartiets Erik Ullenhag och socialdemokraternas Fredrik Olovsson intervjuas i riksdagshuset på torsdagen. Partierna har redan början förbereda sig inför valrörelsen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Folkpartiets Erik Ullenhag och socialdemokraternas Fredrik Olovsson intervjuas i riksdagshuset på torsdagen. Partierna har redan början förbereda sig inför valrörelsen. Foto: Henrik Montgomery / TT.

16:02, 4 December 2014

Jessica S. Säll: I de flesta partierna kommer laguppställningarna att se likadana ut i extravalet som i förra valrörelsen, men M kommer att sakna sina mest kända profiler: förre finansministern Anders Borg och tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, uppger TT.
- Jag känner mig trygg i att vi har en god möjlighet att nå väljarna. Ytterst handlar politik om det politiska budskapet och det här valet kommer att handla om regeringsduglighet och ansvarstagande, hur man ska klara att regera landet, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

16:06, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Det här valet kommer att handla om regeringsduglighet, att ta ansvar för landet, och därmed om ekonomin. Vi snuddade vid det i den förra valrörelsen, men det fick inte riktigt det genomslag som det borde ha fått, säger partisekreterare Kent Persson (M) till TT.

16:07, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Alliansen och regeringens budget ser ganska lika ut. Arbetsmarknadspolitiken är lite annorlunda utformad, säger Håkan Sörman vd för Sveriges kommuner och landsting i Studio Ett.

16:16, 4 December 2014


Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), och folkhälso- sjukvårds och idrottsminister Gabriel Wikström (S) tjuvstartade valrörelsen inför extravalet på Sergels torg i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), och folkhälso- sjukvårds och idrottsminister Gabriel Wikström (S) tjuvstartade valrörelsen inför extravalet på Sergels torg i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT.

16:20, 4 December 2014


Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), och folkhälso- sjukvårds och idrottsminister Gabriel Wikström (S) tjuvstartade valrörelsen inför extravalet på Sergels torg i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), och folkhälso- sjukvårds och idrottsminister Gabriel Wikström (S) tjuvstartade valrörelsen inför extravalet på Sergels torg i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT.

16:20, 4 December 2014

Jessica S. Säll: De budgetbeslut som riksdagen kommer att fatta under december för respektive utgiftsområde från Alliansens budget ska sedan verkställas av regeringen, skriver TT.
- Nu har ju riksdagen fattat det här beslutet, och då är det självklart så att vi inte kommer att obstruera mot det på något sätt, utan vi kommer att verkställa det, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.
- Det är ju en annan politik än vad svenska folket röstade för, men det är som det är, det är riksdagen som beslutar, säger hon.

16:22, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Nu tar vi en liten paus i direktrapporten och kommer tillbaka till Studio Etts sändning som kommer att starta strax efter klockan 17. Diskussionen med M-representanter och hur partiet ställer in sig inför extravalet. Det med mer i Studio Ett, häng kvar!

16:28, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Hej allihop! Nu är det snart dags för Studio Ett som kommer att handla om Moderaterna och hur partiet laddar upp inför extravalet. Även partiets invandingspolitik kommer att diskuteras. Direktrapporteringen kommer dra igång strax efter klockan 17.

17:01, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Blir det mer eller mindre av öppna hjärtan i Moderaternas valrörelse inför extravalet? Nu kör vi igång rapporteringen av Studio Ett-timmen.

17:03, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Jag känner en glädje att plocka fram valstugan igen för jag älskar att kampanja , säger Bo Frank, kommunstyrelsens ordf. i Växjö och moderat, inför beskedet om extraval.

17:07, 4 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om huruvida valrörelsen kommer handla om invandring, svarar han:
- Det kommer inte bli en folkomröstning om invandingen, sedan måste alla partier lära sig att förhålla sig till den här frågan. Diskutera nivåer och så vidare, säger han.

17:07, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Vi lyfter den här frågan varje dag, jag viker inte från invandringsfrågan. Men den stora frågan för Sverige just nu är inte antalet flyktingar vi ska ta emot, det är hur vi ska få fler jobb, säger Bo Frank (M) i Studio Ett.

17:10, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Jag tycker att i mitt parti har vi haft en väldigt öppen diskussion om detta, det har varit högt i tak kring denna frågan. Men jag tror att fler som sitter nära regeringen måste få mer kunskap om dessa frågor, högt flyktingmottagande etc, säger Bo Frank (M).

17:12, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - När jag träffar väljarna är det bekymrade för hur de ska få jobb och väljarna kräver nya tag, säger Patric Åberg (M) kommunstyrelseordförande i Östra Göinge kommun i Studio Ett.

17:17, 4 December 2014

Jessica S. Säll: På frågan om Anna Kinberg Batra (M), för närvarande gruppledare i riksdagen, kommer att bli moderaternas nya partiledare, tror Bo Frank, kommunstyrelsens ordf i Växjö att så blir fallet.
- Jag tror att Anna Kinberg Batra kommer att bli en bra partiledare, säger han.

17:20, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Nu på plats i Studio Ett-studion: Maria Wetterstrand (MP), Ulrica Schenström (M) och S-valgeneralen Jan Larsson.

17:25, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Fylls folket av glädje inför beslutet om extraval?
- Jag tror de blir lite provocerade av att de som blev valda inte löste krisen, säger Maria Wetterstrand (MP).

17:25, 4 December 2014


Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet. Foto: Vilhelm Stokstad / TT.

Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet. Foto: Vilhelm Stokstad / TT.

17:27, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Hur ska man få folk att gå till valurnorna igen?
- Man gör det på samma sätt som man har gjort tidigare, säger Jan Larsson (S).

17:30, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Jag tror att väljarna har många frågor som de kände att de inte fick svar på i september, säger Ulrica Schenström (M).

17:32, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - De fyra borgerliga ledarna står som gjutna i cement i sina frågor och så kan vi inte ha det, då kommer inte ett nyval förändra någonting, säger Maria Wetterstrand (MP).

17:35, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Poängen med politik är inte att det ska vara enkelt, även om det blir krångligt så måste man fixa det, säger Maria Wetterstrand (MP).

17:38, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Nu har vi känt ett kaos under två månader, men kanske måste vi vänja oss vid att Sverige har blivit ett land där sådant här händer, säger Ulrica Schenström (M).

17:40, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Det kan bli en ännu intensivare valrörelse än tidigare på grund av alla känslor av svek från båda blocken, säger Jan Larsson (S).

17:41, 4 December 2014

Jessica S. Säll: - Sedan blir det ju mer glögg och mer saft i en sådan här rörelse, säger Maria Wetterstrand (MP).

17:42, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Med Maria Wetterstrands (MP) ord avslutar Studio Ett intervjun om upptakten till valrörelsen.

17:45, 4 December 2014

Jessica S. Säll: Nu avslutar även vi den här direktrapporten. Tack för i dag alla som har läst, lyssnat och ställt frågor till oss!

17:48, 4 December 2014

Efter att regeringens budget blev blockerad i riksdagen, gav statsminister Stefan Löfven igår beskedet att Sverige håller extraval 22 mars. 

Ekot kommer direktrapporterar och sänder extra från dagens nyhetshändelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".