Magdalena Andersson, Jonas Sjöstedt
Foto: TT

Oklart om vinster i välfärden i rödgrönt samarbete

Hör Magdalena Andersson (S) och Jonas Sjöstedt (V) om vinster i välfärden
2:32 min

Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val på sin gemensamma politiska uppgörelse stod klart redan i går. Men om överenskommelsen med Vänsterpartiet - om bland annat vinstern i välfärden - också står fast, har partierna olika syn på.

– Det kommer man naturligtvis få veta den dagen det är val, men exakt vad som kommer att stå i vårt valmanifest är inte klart, säger Magdalena Andersson (S) i P1-morgon som svar på frågan om man överenskommelsen om vinster i välfärden kvarstår.

Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har en annan syn på frågan.

– Absolut, den står fast. Annars kan man inte räkna med vårt stöd. Det är bara vi som ser till att det blir riktig vänsterpolitik i Sverige, säger Jonas Sjöstedt i P1-morgon. 

Det är framför allt frågan om vinster i välfärden som är känslig när det gäller samarbete mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Där anses Vänsterpartiet ha tvingat fram mer långtgående inskränkningar än vad regeringspartierna egentligen önskat sig.

Finansminister Magdalena Andersson gav alltså inget besked om vad man vill ha för mandat av väljarna i extravalet i den frågan.

– Vi tycker att det är helt oacceptabelt att vi har privata företag och riskkapitalister som tjänar stora pengar på att ha dålig kvalitet i skolan och dålig kvalitet i äldreomsorgen. Om man tycker att det är ok att riskkapitalister tjänar stora pengar i sjukvården, äldreomsorgen och skolan, ja då ska man inte rösta på Socialdemokraterna.

Men andra förslag från Vänsterpartiet som fanns med i den statsbudget som riksdagen avvisade i går vill Magdalena Andersson slå vakt om.

– Det är klart att den budget som vi har lagt innehåller väldigt intressanta förslag, exempelvis fria läkemedel för barn, sa Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".