Analys: Alliansen tappar fördel i nya valrörelsen

1:35 min

Två tydliga block som står mot varandra. Det är en skillnad med den nya valrörelsen och tar bort en fördel för alliansen, det menar Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

I den kommande valrörelsen kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att gå till val på en färdig politik och en konkret budget. Det är en skillnad från förra valrörelsen och kan ta bort en fördel för Alliansen som de annars hade haft.

–  Alliansen har talat mycket om att de är ett enat gäng och på andra sidan är det bara oreda och ingen är överens. Det här är förändrat nu, säger Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiska kommentator.

En annan osäker fråga inför den kommande valrörelsen är hur mycket invandringen kan komma att dominera valet och om de här frågorna kommer att hamna högre upp i dagordningen.

– I så fall har Sverigedemokraterna chansen att bli ännu större, men de andra partierna kommer att göra allt för att det inte ska bli en folkomröstning om invandring, säger Fredrik Furtenbach.

Vem har mest att vinna och mest att förlora på att det blir ett nytt val?

– Tiotusenkronorsfrågan är hur Sverigedemokraterna kommer att påverkas. Det skulle kunna vara så att de straffas av väljarna eftersom det kan upplevas som att det är de som skapat kaos. Men man vet inte, säger Fredrik Furtenbach.

Han menar att Sverigedemokraternas väljargrupp inte fungerar som andra väljargrupper. Sådant som skrämmer bort andra, skrämmer inte bort dem, menar Fredrik Furtenbach.

– Vi såg under järnrörsskandalen att de faktiskt fortsatte uppåt till skillnad från vad utomstående trodde skulle ske, säger han.