Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

FP vill förenkla minoritetsregerande

Publicerat torsdag 4 december 2014 kl 12.40
"Det är sannolikt att Sverige kommer att styras av minoritetsregeringar"
2:07 min
Folkpartiets Jan Björklund vid presskonferensen där Allianspartierna meddelade att de går till extraval gemensamt. Foto: Pontus Lundahl / TT.
1 av 3
Folkpartiets Jan Björklund vid presskonferensen där Allianspartierna meddelade att de går till extraval gemensamt. Foto: Pontus Lundahl / TT.
Magdalena Andersson (S) i riksdagens talarsto. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
3 av 3
Magdalena Andersson (S) i riksdagens talarsto. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Efter att regeringsbudgeten föll i tisdags, träffades statsminister Stefan Löfven (S) och Alliansens partiledare för att prata om hur de kan göra det lättare i framtiden att regera Sverige, även i minoritet.

Folkpartiets partiledare Jan Björklund säger i dag att han tycker att en överenskommelse borde vara klar redan till extravalet i mars.

Det är sannolikt att Sverige kommer att styras av minoritetsregeringar under överskådlig tid och så har det också varit historiskt, men nu har vi en vågmästare som säger att de kommer att rösta nej till alla regeringar så blir det en helt ny situation, säger Jan Björklund (FP).

Efter att det i tisdags stod klart att Sverigedemokraterna skulle rösta på Alliansens budget och därmed fälla regeringens budget, kallade Stefan Lövfen (S) Alliansens partiledare till ett möte.

Där diskuterade de bland annat möjligheten att ändra reglerna och göra det lättare för en minoritetsregering att regera.

Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är inte lika säker på att det skulle göra någon skillnad om man ändrar reglerna.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson menar att det i stället skulle finnas ett system som tvingade fram fler samarbeten.

– Jag tycker att man snarare skulle titta på en lösning som går åt andra hållet. Om man tycker att den danska modellen är intressant där det normalt fungerar så att regeringen kallar till sig samtliga partier för överläggningar och man gör olika uppgörelser och man lägger inte fram en budget förrän man vet att man har en majoritet bakom sig, säger Mattias Karlsson (SD).

Extravalet är utlyst till den 22 mars och finansminister Magdalena Andersson (S) svarade i dag på frågan om den rödgröna regeringen nu går till val med den budget som i går ratades i riksdagen.

Hon besvarade dock inte frågan om det betyder att överenskommelsen med Vänsterpartiet om vinster i välfärden kommer att vara intakt.

– Det kommer man få veta den dagen det är val, men nu utlystes ju nyval i går och exakt vad som kommer att stå i vårt valmanifest det är inte klart än, säger finansminstern.

Hon svarade inte heller på om förslagen som den rödgröna regeringen lagt fram i sin budget kan komma att förändras på något sätt under valrörelsen.

– Det är här är ju en ettårsbudget, sedan finns det ju många kommande år där vi kan lägga på ytterligare förslag som kan komma in i vårt valmanifest, säger Magdalena Andersson (S).

Men inget kommer att försvinna?

– Vi har inte tagit hela vårt valmanifest men det är klart att den budget vi lagt fram i riksdagen, den tycker vi är bra och står bakom såklart, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".