Filippinerna, Tyfon, Hagupit
Tyfonen Hagupit. Foto: TT

Så rustar Filippinerna för tunga tyfonen

"Det saknas pengar och nationella direktiv"
2:07 min

Den kraftiga tyfonen Hagupit väntas slå mot Filippinerna i helgen. Prognoser varslar om att redan utsatta områden, där människor bor i provisoriska bostäder och tält sedan fjolårets förödande tyfon, kan komma att drabbas hårt igen.

Ett statligt program, för att tvångsförflytta människor från riskområden, har inte genomförts fullt ut, säger Edwin Tabora, som jobbar med programmet.

– Finns det några som vägrar att flytta på sig nu när tyfonen närmar sig, kommer myndigheterna att tvinga bort dom till säkrare platser, säger han.

Edwin Tabora jobbar på Center for Popular Empowerment som på uppdrag av Filippinernas regering arbetar med att flytta människor till tryggare platser, med större chans att överleva tyfoner.

Den tyfon som nu närmar sig Filippinerna har fått det internationella namnet Hagupit, och dess vindstyrka har uppmätts till över 200 kilometer i timmen. 

Tyfonen närmar sig samma nivåer som sitt dito Haiyan, som för drygt ett år sen drog in över centrala Filippinerna och som orsakade över 7 000 människors död.

Fortfarande bor människor kvar i riskområdena i provisoriska bostäder. Arbetet med att ge dom permanenta bostäder på säkra platser har dragit ut på tiden.

– På sina håll har det gått väldigt långsamt, det saknas pengar och nationella direktiv går emot lokala politikers uppfattning, säger Edwin Tabora.

Ändå finns det bättre beredskap nu än vid förra årets förödande tyfon, menar Taborg. Något man lärt sig från den katastrofen är att det inte bara är kringflygande föremål och kollapsade byggnader som orsakar dödsfall.

Då drunknade många människor som sökt skydd i stormsäkra byggnader i dom vattenmassor som trycktes upp på land.  

– Människor visste inte om att vattnet plötsligt kunde stiga sju eller åtta meter. Det vet de nu, säger Edwin Tabora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".