Knapp femtedel av alla unga arbetslösa får a-kassa.  Foto: Bertil Ericson/TT.
1 av 2
Nästa år skulle taket i a-kassan höjts, men eftersom regeringens budget igår föll blir inte höjningen av. Foto: Bertil Ericson/TT.
Mira Andersen är, trots att hon själv är arbetslös, emot att taket i A-kassan höjs. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Mira Andersen är, trots att hon själv är arbetslös, emot att taket i A-kassan höjs. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.

Missnöje över utebliven höjning av a-kassan

"Man har inte mycket över efter hyran"
0:51 min

Taket i a-kassan var tänkt att införas nästa år, men eftersom regeringens budget föll i går blir höjningen inte av. En av dem som berörs av det är Marie Lander, som söker jobb i Jönköping.

– Det känns ju lite deppigt, för jag är den som blir drabbad. Det är jättesvårt. Man har inte mycket över efter hyran och man har ju mer att betala än hyran, säger Marie Lander.

Efter att ha arbetat många år i äldreomsorgen i Jönköping ägnar hon nu dagarna åt att söka jobb.

– Vi är många som slåss om arbetena, det är inte lätt att få dem säger hon.

Nästa år skulle taket i a-kassan höjts till 25 000 kronor från dagens 18 700 kronor. Men eftersom regeringens budget igår föll blir inte höjningen av nu. Det innebär att arbetslösa som hoppats på mer pengar nu inte får det.

– När man tjänat en bra lön och sedan får man en skitlön som har CSN-ersättning, säger Pierre Youssef.

Han blev nyligen arbetslös efter att tidigare ha arbetat inom restaurangbranschen i flera år.

– Jag tycker att det känns konstigt. Det är taskigt, säger Pierre Youssef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".