Elever vid Farsta grundskola i Stockholm. Foto: Hanna Weiderud / Sveriges Radio
Elever vid Farsta grundskola i Stockholm. Foto: Hanna Weiderud / Sveriges Radio

Trots stressen - svenska elever rekordtrivs i skolan

"Jag trivs med alla kompisar, alla lärare"
1:57 min

Svenska skolelever trivs bättre i skolan än vad de gjort på 20 år. Samtidigt har stressen över skolarbetet ökat. Det visar en undersökning om skolungdomars hälsovanor från Folkhälsomyndigheten.

På Farsta grundskola i Stockholm stämmer resultatet av undersökningen väl överens med verkligheten. Eleverna trivs, helt enkelt.

– Ja det gör jag väl, Liam Rygaard, som går i nian.

Vad trivs du med då?

– Med mina kompisar, med stället. Det är liksom som ett andra hem, säger han.

Trivs du i skolan?

– Ja det gör jag. Jag trivs med alla kompisar, alla lärare. Det är skönt i skolan man känner sig inte rädd för att det ska hända typ nåt dåligt, säger åttonde-klassaren Elma Manzila.

Andelen elever, i åldrarna 11, 13 och 15, som uppger att de trivs mycket bra i skolan är historiskt hög, i alla fall om man ska gå efter den studie som Folkhälsomyndigheten presenterade i dag.

Undersökningen bygger på enkätsvar från 8 000 elever från hela landet. I år anger drygt en femtedel av eleverna att de trivs mycket bra i skolan vilket är högsta antalet sedan studien började genomföras i mitten på 80-talet .

Men samtidigt som andelen som trivs i skolan ökar är det också allt fler som upplever sig stressade över skolarbetet.

Bland 13-åriga flickor är 36 procent stressade, vilket är nästan dubbelt så många jämfört med förra mätningen som gjordes år 2009-2010.

Det kan ha att göra med att betyg införts tidigare, tror Folkhälsomyndigheten. Betygen är också det som 13-åriga Caroline Hellström känt sig stressad över.

– Ja när det började sättas betyg i sexan blev man mer stressad för man börjar tänka på betyg hela tiden. Betyg det är typ det enda man tänker på de sista veckorna på terminen, säger hon.

Hur känns det då?

– Det känns väldigt stressigt. Det känns inte som man har tid för andra grejer man måste bara plugga, plugga.

Många unga anger också andra problem. Bland både pojkar och flickor har sömnsvårigheter ökat.

Bland 15-åriga flickor ökar även andelen som anger att de har psykiska eller somatiska problem som nedstämdhet, magont eller huvudvärk. Något som 14-åriga Mizgin Karabulut kan känna igen sig i:

– Jag känner igen mig i det mycket för jag kan inte sova när jag blir stressad, jag blir uppe i varv, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".