Flicka läser läxa. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Avdrag för läxhjälp kvar - Så blir budgeten 2015

"Redan i går drog vi igång en kampanj"
1:52 min

Det blir fortsatt tillåtet att göra rut-avdrag för privat läxhjälp även nästa år. Det är en följd av att Alliansen vann budgetomröstningen i riksdagen i går. På läxhjälpsföretaget My Academy har nya satsningar redan dragits i gång, förklarar en mycket nöjd Filip Johansson som är vd på företaget.

– Redan i går drog vi igång en kampanj för att nyanställa 1 500 unga vuxna personer som läxhjälpare.

Att det som kallas läx-rut blir kvar är en stor besvikelse, enligt Vänsterpartiets Rossana Dinamarca.

– Det handlar om att de som har råd ska få ge bättre förutsättningar för sina barn.

Att de rödgröna regeringen kommer att få genomföra Alliansens budget nästa år betyder en lång rad förändringar inom olika områden. Till exempel blir det fortsatt möjligt att göra avdrag för rut-tjänster upp till 50 000 kronor per år och inte en halvering som regeringen velat.

Det blir inga extrapengar till kulturskolan för att få ner terminsavgifterna. Däremot kommer den som vill skänka gåvor till ideella organisationer fortsätta dra av för det. Med Alliansens budget blir det också billigare att anställa personer upp till 23 år.

– Det är ju jättebra för vi anställer ju många ungdomar. Det är ju svårt att få det att gå runt helt enkelt, säger Maria Ekberg som äger ett bageri i Stockholm.

När regeringens budget nu fallit blir det ingen höjd inkomstskatt för de med inkomster över 50 000 kronor i månaden som de tre rögröna partierna hade enats om.

Det blir inte heller höjd skatt för de pensionärer som arbetar och det blir ingen skattesänkning från årsskiftet för pensionärer med de lägsta inkomsterna som de rödgröna partierna gick fram med i sitt budgetförslag. En besvikelse anser Ingrid Hacksell och Kristina Gustavsson som båda är pensionärer.

– Visserligen skulle den inte sänkas så där enormt mycket men varje krona har betydelse, säger Ingrid Hacksell.

– Vi lever ju redan på marginalen och det här gör det ju lite bättre och hur vi ska rösta, instämmer Kristina Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".