Brinnande hus i Groznyj. Foto: Musa Sadulayev/AP.
Pressens hus i lågor. Foto: Musa Sadulayev/AP.

Hårda strider i Tjetjeniens huvudstad

Maria Persson Löfgren rapporterar
1:52 min

I Tjetjeniens huvudstad Groznyj har ett 20-tal personer dödats i strider mellan säkerhetsstyrkor och rebeller som under natten intog flera byggnader i centrum. Något motsvarande har inte hänt i staden på flera år och det skedde samtidigt som delrepublikens president lyssnade på ryske presidenten i Moskva.

Skottlossning och regelrätta gatustrider mitt inne i delrepubliken Tjetjeniens huvudstad Groznyj väckte invånarna i morse. Under natten hade rebeller, oklart hur många, skjutit ihjäl fem trafikpoliser på sin väg in i staden. Först barrikaderade i det nio våningar höga Pressens hus. Efter några timmars strid stod hela byggnaden i brand.

Ögonvittnen rapporterar också om regelrätta strider mellan beväpnade män inne i centrum. Ytterligare två byggnader skola 20 och ett medicinskt college intogs av rebeller. Säkerhetsstyrkor besköt byggnaderna med både granatkastare, automatvapen och stridsvagnseld.

Enligt en lokal nätsajt var rebellerna minst 400 från början. Enligt tjetjenska säkerhetsstyrkor hade de stulit taxibilar och kört från Urus Martan sydväst om huvudstaden.

Delrepublikens hårdföre president Ramzan Kadyrov meddelade via sitt instagramkonto att rebellerna inte var från Tjetjenien. Kadyrov var på väg i flyg till Moskva för att närvara vid president Vladimir Putins årliga tal.

Under talet syntes Kadyrov intensivt surfa på sin mobiltelefon. Via sociala medier sa han att operationen var över. Men det motsades från Groznyj där invånare la upp videos på nätet där skottlossningen fortgick långt in på eftermiddagen.

Officiellt har 19 dödats och 20 talet skadats, men det motsas av sjukhuskällor som hävdade att det var betydligt fler.

Vladimir Putin, som under sin presidenttid både startat och avslutat Tjetjenienkriget, noterade i sitt tal att han hade förtroende för att "antiterrorstyrkorna snart oskadliggjort terroristerna".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".