Vladimir Putin. Foto: TT
Vladimir Putin. Foto: TT

Rubeln rasade under Putins tal till Ryssland

Förklaras av fallande oljepriser och effekter av sanktionerna
1:28 min

I sitt årliga tal i dag lovade den ryske presidenten amnesti för de som investerat sina pengar i offshorebolag. Han lovade stöd till ryska krisande banker ur en av välfärdsfonderna, som avsatts för framtida pensioner. Men trots försäkringar om att den ryska rubeln står stark sjönk värdet gentemot dollar och euro under Putins tal.

Vladimir Putin beordrade ryska centralbanken och regeringen att bli tuffare mot valutaspekulanterna. Enligt presidenten är de spekulanternas fel att värdet på valutan rasat.

Men under Putins militanta anti-västliga tal rasade rubelvärdet. Rubelns ras förklaras av fallande oljepriser och effekter av sanktionerna för Rysslands agerande i Ukraina.

Presidenten lovade stöd till inhemska banker från en välfärdsfond. Banken VTB:s aktier steg mer än sju procent efter det beskedet.

VTB, Gazprombank och ryska jordbruksbanken har via sanktionerna blockerats från att låna utomlands. Det stoppar inhemska investerare, som inte kunnat få krediter och drabbar statliga infrastrukturprojekt.

Stora statliga företag som Rosneft, gasproducerande Novatek och ryska järnvägen har ansökt om stöd från pensionsfonden för att kunna finansiera sina projekt. Novatek söker 100 miljarder rubel för ett naturgasprojekt i Arktis.

Ryskt kapital i offshorebolag ska få amnesti om pengarna flyttas tillbaka till Ryssland, sa Putin också. Han lovade mindre byråkratiska hinder för företag och inga skatteförändringar de närmaste tre åren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".