Svensk oro när Finland röstar om nytt kärnkraftverk

1:29 min

I dag röstar den finska riksdagen ja eller nej till det planerade bygget av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland. För Elisabeth Holmström från nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken är det här en ödesdag.

– Vi kan inte tillåta att de förstör den bottniska viken på det här sättet. Om de röstar igenom förslaget så fortsätter vi vår kamp tills det är skrinlagt, säger Elisabeth Holmström från Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Klockan 12 idag svensk tid väntas den finska riksdagen ta beslut om det blir ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland. På andra sidan Bottenviken har protesterna pågått sedan starten.

Flera svenska kommuner har sagt nej till planerna, däribland Skellefteå kommun som ligger 16 mil från det planerade kärnkraftverket.

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har under veckan överlämnat över 20 000 namnunderskrifter till den finska riksdagen i protest mot planerna.

Man har också uppvaktat de finska politikerna flitigt under året för att få dem att rösta emot projektet. Men Elisabeth Holmström, som bor i västerbottniska Robertsfors, tror trots det att det blir ett ja idag.

– Ja, vi har väl fått de signalerna av våra finska vänner att majoriteten i riksdagen verkar gå på det här förslaget. Men vi har ett hopp, vi har inte gett upp helt, säger hon.

Det är främst oron för en eventuell olycka som driver protesterna. Miljön i området är känslig och man borde istället satsa på mer förnyelsebar energi, menar man.

– Kärnkraft är en gränsöverskridande verksamhet vi är precis lika illa ute på den svenska sidan som man är på den finska så det är en angelägenhet för Sverige också, säger Elisabeth Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista