Vill se M lyfta invandringen - men inte på SD-villkor

6:25 min

Blir det mer eller mindre av öppna hjärtan i Moderaternas valrörelse inför extravalet? Kommunstyrelseordföranden Bo Frank (M) och Patric Åberg (M) tycker båda att migrationsfrågan måste upp på bordet. Men inte på Sverigedemokraternas villkor.

Moderaternas valrörelse kommer inte fokusera på invandringsfrågan, det är Bo Frank, ordförande i kommunstyrelsen i Växjö, och Patric Åberg, ordförande i kommunstyrelsen i Östra Göinge, överens om.

Det finns viktigare saker som måste diskuteras först.

– Extravalet kommer inte bli en folkomröstning om invandringen, utan det kommer att bli en omröstning om antingen Alliansens arbetslinje eller Socialdemokraternas bidragslinje, säger Bo Frank (M).

– Alla partier måste lära sig att sig att hantera flyktingpolitiken. Självfallet måste vi i Moderaterna kunna diskutera invandringsnivåer och så vidare, men det är inte vad den här valrörelsen ska handla om, säger Frank.

Det ska finnas en viss beröringsskräck kring invandringsfrågan så länge Sverigedemokraterna är ett invandringsfientligt parti, menar han.

Men han säger samtidigt att alla partier måste börja våga diskutera flyktingmottagande.

– Alla politiska partier måste ta en diskussion om vad som är ett generöst flyktingmottagande. Det är inte rimligt att år efter år ha ett ökat mottagande, säger Frank och får medhåll av Patric Åberg (M) kommunstyrelseordförande i Östra Göinge kommun.

Sveriges samhällsutmaning är inte hur många invandrare som kommer till Sverige, utan det är jobbskapandet, menar Åberg.

– När jag träffar väljarna är de bekymrade för hur de ska få jobb och väljarna kräver nu nya tag. Östra Göinge har i många år varit en kommun som tagit ett stort ansvar i flyktingfrågan, men vi kan inte göra allt. Det kan inte vara ett 30-tal kommuner i landet som gör det mesta, medan andra kommuner slipper ta emot flyktningar, säger Patric Åberg.

Växjös kommunstyrelseordförande instämmer och menar att både han och moderatkollegan Patric Åberg i Östra Göinge kommun lyfter invandringsfrågan varje dag.

– Jag viker inte för invandringsfrågan. Men den stora frågan för Sverige just nu är inte antalet flyktingar vi ska ta emot, det är hur vi ska få fler jobb, säger Bo Frank.

– I mitt parti har vi haft en väldigt öppen diskussion om invandringen, det har varit högt i tak kring denna fråga. Men jag tror att fler moderater som sitter nära regeringen måste få mer kunskap om dessa frågor, om kommunernas höga flyktingmottagande och så vidare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista