Flyktingar i lägret utanför Suruc, på gränsen mellan Syrien och Turkeit. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Amnesty: Fler länder måste hjälpa syriska flyktingar

"EU-länderna måste ta mycket, mycket större ansvar"
1:30 min

Världens ledare har inte tagit tillräckligt ansvar för de flyktingar som flytt från krigets Syrien, något som har fått katastrofala konsekvenser. Det skriver Amnesty International i ytterligare en rapport om krisen.

Många flyktingar i Syriens grannländer skulle behöva skydd någon annanstans. Men trots detta har flera stora länder, som Kina och Ryssland, hittills inte tagit emot en enda syrisk flykting.

– De allra allra flesta, alltså 3,8 miljoner, har tagits emot av de närliggande länderna. Och de har alltså nått vägs ände vad det gäller att kunna hjälpa alla de här flyktingarna om de inte får oerhört mycket mer hjälp från omvärlden, säger Elisabeth Löfgren, talesperson för Amnesty i Sverige

Fler länder måste ta emot flyktingar från Syrien. Det menar Amnesty International i en rapport som presenteras på FN:s givarkonferens i Genève nästa vecka.

Av de fyra miljoner människor som flytt från landet så befinner sig den absoluta majoriteten, omkring 3, 8 miljoner, enligt Amnesty i länder i Syriens närområde, och lever ofta under extremt svåra förhållanden.

Trots att FN:s flyktingorgan, UNHCR menar att många av dem skulle behöva flytta någon annanstans, så är det få länder som vill ta emot dem. Mindre än två procent har fått skydd i länder utanför Syriens omedelbara närområde, enligt Amnesty.

Flera av länderna har nu också stängt sina gränser, vilket gjort att det blivit ännu svårare för personer att lämna landet.

Inom EU är det i princip bara Tyskland och Sverige som har tagit ansvar för katastrofen, enligt Amnesty - de övriga länderna har tagit emot ytterst få flyktingar.

Länder som till exempel Kina, Ryssland och flera av de rika Gulfstaterna har inte gett asyl åt en enda av flyktingarna från Syrien.

– Gulfländerna har ju liksom både religion och språket, och har dessutom en ekonomi som gör att de borde kunna ta emot många många fler. Men sedan måste världen dela på det här ansvaret. EU-länderna måste ta ett mycket, mycket större ansvar än vad man gjort i dag, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".