Shwedagon - den gyllene pagoden, en av de heligaste plasterna i Burma - landet där det planeras hållas fria val nästa år. Foto: TT
Shwedagon - den gyllene pagoden, en av de heligaste plasterna i Burma - landet där det planeras hållas fria val nästa år. Foto: TT

Förändrat Burma sakta mot fria val

"Människor är inte rädda längre"
1:55 min

I Burma ska det hållas allmänna val nästa år, men arméns makt och frågan om vem som ska kunna väljas till president är fortfarande olösta frågor. Inifrån Burma kommer dock vittnesmål om att landet har förändrats på allvar.

– Alla säger "okej, ni hävdar att ni är en demokrati, då förväntar vi oss att ni agerar som en demokratisk regering". Jag tycker det är ett väldigt bra slags tryck, säger Harn Yawnghwe, en av de mest inflytelserika ledarna i fredsprocessen, till Ekot.

Han var länge sedd som statens fiende, och levde i exil i 48 år. Nu går Harn Yawnghwe före i passkön när han kommer resande till Rangoon.

Även om många burmeser är skeptiska till hur helhjärtad armens strävan efter demokrati är har ändå Burma förändrats under de senaste åren, säger Harn Yanghwe:

– Människor är inte rädda längre. De är öppna och kritiserar politik, demonstrerar, allt som är tillåtet i dag, säger Harn Yawnghwe

Situationen för mänskliga rättigheter i Burma har faktiskt blivit bättre menar Harn Yawnghwe. Politiska fångar har släppts, men armén är ändå armén och dom är vana vid att göra saker på sitt eget sätt.

Det verkar inte som om demokratirörelsens ledare, Aung San Su Kyi, kommer att tillåtas att bli president.

Det pågår fredssamtal mellan armén och flera olika etniska rebellgrupper, och de fredssamtalen är avgörande för framtiden. Men det blir en stor utmaning, menar Harn Yawnghwe:

– Under de senaste 50 åren har ingen pratat med någon. Det är bara kamp, så det blir väldigt svårt att klara det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".