Väljare väljer bort regering med S och MP

Endast två procent av väljarna anser att en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet vore det bästa för Sverige, enligt en opinionsmätning från DN/Ipsos.

– Min tolkning är att väljarna underkänner statsministerns besked att gå till val tillsammans med Miljöpartiet, vilket skapar frågetecken kring Socialdemokraternas strategi, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Stödet för en rödgrön regering med Vänsterpartiet är betydligt större, 14 procent. En alliansregering ledd av Moderaterna tycker 19 procent vore det bästa för Sverige.

Men fyra av tio vill hellre ha en blocköverskridande regering.

– Det är ett tydligt besked från väljarna att man efterfrågar samarbete i riksdagen, säger David Ahlin.

21 procent av Alliansens väljare anser att nästa regering bör samarbeta med Sverigedemokraterna, jämfört med fyra procent bland de rödgröna väljarna.

Totalt vill var femte väljare att regeringen ska söka stöd hos SD, men av dessa är en betydande del SD-väljare.

– Tittar man bland övriga väljare är det ett ganska litet stöd för att söka stöd hos Sverigedemokraterna, säger Ahlin till Dagens Nyheter.

35 procent anser att regeringen bär ansvaret för budgetbråket, medan 24 procent tycker att skulden ligger hos SD. 17 procent anser att det är allianspartiernas fel.

Undersökningen är gjord 3-4 december bland svenskar som är 18 år och äldre. 1|006 intervjuer genomfördes i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".