Helena Sundberg, Trafikverket, Daniel Kronjak Nordqvist (M), kommunalråd Huddinge, Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm, Chris Heister, landshövding och Catharina Elmsäter-Svärd (M), infrastrukturminister under en byggstartsceremoni för Förbifart Stockholm.
Helena Sundberg, Trafikverket, Daniel Kronjak Nordqvist (M), kommunalråd Huddinge, Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholm, Chris Heister, landshövding och Catharina Elmsäter-Svärd (M), infrastrukturminister under en byggstartsceremoni för Förbifart Stockholm. Foto: Pontus Lundahl.

Fortsatt byggstopp av Förbifarten

"Läget är som det var tidigare"
1:55 min

Det blir inget snabbare återupptagande av det omdiskuterade bygget av Förbifart Stockholm på grund av att den rödgröna regeringens budget förlorade och att det nu är de fyra borgerliga partiernas budgetmotion som gäller. Det beskedet ger infrastrukturminister Anna Johansson.

– Läget är som det var tidigare, att vi har kallat till ett möte mellan parterna den 15 december där vi ska diskutera bland annat Förbifarten, men också andra utvecklingsfrågor för Stockholmsregionen. Sen är det ju också så att det som handlar om att ge uppdrag till myndigheter är ju ett regeringsbeslut, så är ju inte direkt avhängigt riksdagens budgetbeslut, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Anna Johansson har kallat till möte den 15 december med Stockholms läns landsting och Stockholms Stad för att diskutera projektet. I avvaktan på hur diskussionen går står bygget still. Och startas på nytt senast den första maj nästa år.

Det är något som starkt kritiserats av oppositionen i Riksdagen. Men frågan påverkas alltså inte av att det nu är allianspartiernas budget som gäller.

– Förbifarten har jag uttryckt sedan tidigare att den kommer att byggas. Det som det här handlar om är att ge möjligheter för de lokala parterna att diskutera om man vill ha en annan användning av trängselskatterna exempelvis, att fördela de inkomsterna på något annat sätt. Nu ska de samtalen avslutas, hoppas vi i alla fall om nu inte någon part ändrar sig, men vi utgår från att samtalen ska genomföras på ett sådant sätt att vi kan hantera det på ett pragmatiskt sätt efter det, säger statsminister Stefan Löfven.

En majoritet i Riksdagens Trafikutskott planerar att anta ett tillkännagivande som ska riktas till regeringen, där den uppmanas att återuppta bygget av Förbifarten snarast.

– Då får vi ta till oss det tillkännagivandet och bereda det som regeringen alltid ska göra med tillkännagivanden, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Och då kan de ta ett antal månader?

– Ja, om vi tittar på den tidigare regeringen hanterade tillkännagivanden så kan det ibland ta lite tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".