Skotten i Göteborg. En P1 Dokumentär i två delar av Karwan Faraj och Kamran Rahimi Hosseini. Foto: Karwan Faraj/SR.
Skotten i Göteborg. En P1 Dokumentär i två delar av Karwan Faraj och Kamran Rahimi Hosseini. Foto: Karwan Faraj/SR.

Drabbad av skjutningarna i Göteborg ser koppling till diskoteksbranden

"Jag kände direkt att skottet träffade mig"
2:28 min

Både förövare och offer är ofta väldigt tystlåtna när det kommer till de många skottlossningarna i Göteborg. Sedan 2013 har det skett över 100 skjutningar som har kopplingar till kriminella grupperingar. I en ny P1 Dokumentär av Karwan Faraj och Kamran Rahimi Hosseini hör vi unika berättelser inifrån. Hamza sköts i ryggen, han har en god bild av vem som kan ha legat bakom det. Men när polisen frågar, säger han ingenting.

P1 Dokumentär: Skotten i Göteborg del 1: Hamza

– Jag kände direkt att skottet träffade mig och jag tänkte fan, du vet, att jag skulle vara mer försiktig och vara på min vakt, säger han.

Vi kallar honom Hamza, han är i 30-årsåldern. Han är nummer 50 på polisens lista över skjutningarna i Göteborg förra året. Skottet gick ut genom ljumsken och han opererades flera gånger. Det var inte säkert att han skulle överleva.

Under 2013 och 2014 har det varit 105 skottlossningar som har med kriminella grupperingar att göra i Göteborg, enligt polisen. 

– Det var som att någon slog med en stor slägga. Jag hann säga trosbekännelsen det finns ingen Gud utom Gud och Mohammed är hans profet, det var det jag hann säga innan jag svimmade, säger Hamza.

Hamza har levt ett kriminellt liv till och från sedan han gick i åttan. Då, 1998, hände något som påverkade hans liv för en lång tid framåt.

– Vi var ett kompisgäng, jag var 15 år gammal. Vi bestämde oss för att ha en fest tillsammans. Vi tog entréavgift och vi hade några vänner som inte fick komma in gratis. Det blev lite tjafs och så gick de och tände på.

63 barn och unga dog i det som kommit att kallas diskoteksbranden i Backa. Sedan den händelsen brottas Hamza med ångest och skuld. Hamza misstänktes till en början för brott eftersom han var arrangör men friades senare.

Men under tiden som misstänkt är han placerad på hem och det är där han begår sitt första brott.

Efter den första domen har Hamza fortsatt med kriminalitet till och från. När han själv blir ett offer så vill han ändå inte prata med polisen. Det är vanligt när det kommer till de inblandade i skjutningarna i Göteborg, berättar Sven Alhbin som är chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland.

– De säger inget till oss, det blir mer och mer märkbart. Och inte bara de, det skapas ett tyst lokalsamhälle där ingen vågar prata, säger han.

Även om Hamza tiger när polisen frågar så har han en god uppfattning om vem som sköt honom.

– Ja, det är klart jag vet vart det kommer från, det är självklart, säger han.

Men varför säger du inte det till polisen?

– Det går emot allt jag lärt mig, hur jag ser på livet och vad jag har växt upp med, säger Hamza.

P1 Dokumentär: Skotten i Göteborg del 1: Hamza

Fakta: Skotten i Göteborg

 

2013

56 skjutningar relaterat till kriminella grupperingar

31 skadade

8 döda

 

2014

49 skjutningar (inga från juli t.o.m nu, troligen beroende på Bergsjömålet och att polisen har gripit många)

20 skadade

4 döda

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".