Niklas Orrenius. Foto: Conny Emmelin/Sveriges Radio
Niklas Orrenius. Foto: Conny Emmelin/Sveriges Radio

Orrenius: Skånemoderater mer öppna för SD

Hör Niklas Orrenius om SD:s kommundagar
5:07 min

Efter att ha fällt regeringens budget laddar Sverigedemokraterna för nyval. SD:s lokala partiföreträdare samlas i helgen på kommun- och landstingsdagar i Västerås.

Det finns en frustration i Sverigedemokraterna över att partiet isoleras och hålls utanför politiska samarbeten både i riksdagen och många kommuner. Enligt DN-journalisten Niklas Orrenius, som har skrivit flera böcker om Sverigedemokraterna, finns det undantag. Framförallt i Skåne där partiet har varit starka ganska länge.

– Det har uppstått informella samarbeten, förhandlingar som man sen till tidningarna säger att det bara är samtal. En av de mest udda grejerna uppstod för bara ett par veckor sedan i Trelleborg när fyra Sverigedemokrater gick över och blev Moderater, säger Niklas Orrenius.

Niklas Orrenius pekar på att det finns andra traditioner i Skåne. Till exempel samarbetade det borgerliga styret i Malmö med det kraftigt invandringskritiska Skånepartiet.

– Det är ofta lite mindre ideologiskt och mer hands on i kommunpolitiken. Men jag hör andra typer av röster, särskilt från Moderaterna här i Skåne. Jag pratade med en före detta riksdagsledamot för Moderaterna som menar att SD är ett borgerligt parti och att Moderaterna har mer gemensamt med Sverigedemokraterna än med Socialdemokraterna och sade att ”i min bok är SD ett salongsfähigt parti”.

Men han tror inte att den typen av samarbeten kommer att bli aktuella i rikspolitiken, åtminstone inte i det politiska läge som råder.

– Partierna har bundit upp sig mycket och lovat sina väljare att inte närma sig SD alls så jag har svårt att se det inom överskådlig tid. Nu med den här utpressningssituationen som Sverigedemokraterna har gått in i, att man säger att man kan fälla varje regering om man inte får igenom sina krav gör det ännu svårare att samarbeta med dem.

Sverigedemokraterna växte kraftigt i valet och har dubblat sina mandat i kommunerna. Nu när partiets gräströtter ska samlas är det många oerfarna politiker som åker till kommun- och landstingsdagarna i Västerås. Enligt Niklas Orrenius är det väldigt viktiga dagar för SD.

– De har seminarier om allt från avfallshantering till medieträning och kulturpolitik. Man ska komma ihåg att det är över 300 av de här nya Sverigedemokraterna som har kommit in bara för att någon har skrivit deras namn på en lapp. Många av dem var inte ens Sverigedemokrater. I Ludvika kom det in en nazist på det sättet. Han accepteras inte av partiet men han sitter ändå på ett sverigedemokratiskt mandat.  

Nu när Sverigedemokraterna går in i en ny valrörelse är det utan sin ordinarie partiledare Jimmie Åkesson. Istället leder Mattias Karlsson partiet. Niklas Orrenius menar att det finns en tendens på riksplanet att man underskattar Sverigedemokrater.

– Mattias Karlsson är en sådan som har uppfattats som en klippa i partiet. Han har formulerat viktiga delar av partiets politik och han trampar sällan fel, enligt vad man upplever i partiet. Nu har han fått ett enormt stöd. Att se honom på den där presskonferensen prata om SD:s politik och alla tvingades lyssna, det var ju underbart för många av de sverigedemokratiska gräsrötterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".