Finansminister Magdalena Andersson (S) pratar med journalister efter EU-nämnden i riksdagen. Foto: Janerik Henriksson / TT.
Finansminister Magdalena Andersson (S) pratar med journalister efter EU-nämnden i riksdagen. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Alliansbudget ändrar ekonomiprognoser

"Det kommer att krävas ett intensivt arbete av finansdepartementet"
1:15 min

Sedan regeringens budget fällts måste regeringen nu göra om en stor del av budgetarbetet och de ekonomiska prognoserna kommer också att förändras.

– Rent praktiskt så får man göra om det tabellverk som finns på finansdepartementet och stoppa in siffror från Alliansens budget, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon påpekar att regeringen nu kommer att genomföra den budget som riksdagen beslutat om, och göra så på ett konstruktivt sätt.

– Det kommer att krävas ett intensivt arbete av finansdepartementet och i regeringskansliet, säger hon.

Kommer ändringen av budget att ge en ny bild av svensk ekonomi?

– Det kommer dels att påverka de faktiska siffrorna i regleringsbrev som vi skickar ut till myndigheterna - vilka uppdrag de har och vilka medel de får använda, säger Magdalena Andersson.

Finansministern menar att exempelvis medlen för att minska arbetslösheten kommer att bli mindre med Alliansens budget.

– Nästa gång som finansdepartement lämnar prognoser så är det klart att det kan komma att synas att vi har en politik som inte ökar sysselsättningen och inte får ner arbetslösheten, på samma sätt som regeringens politik hade gjort, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".