Filippinerna förbereder sig på tyfonen Hagupit. Foto: TT
Filippinerna förbereder sig på tyfonen Hagupit. Foto: TT

Tyfon riskerar drabba miljontals i Filippinerna

"Vi förbereder oss på det värsta"
1:30 min

Den kraftiga  tyfon som i morgon beräknas nå Filippinerna rör sig nu sakta rakt mot landets centrala delar med vindbyar på närmare 70 sekundmeter. De hotade områdena tillhör landets mest tätbefolkade, och miljontals människor är i riskzonen att drabbas.

– Just nu ser det ut att kunna bli en väldigt stark tyfon som kommer att gå in över land imorgon så vi förbereder oss på det värsta. Först och främst handlar det om att få ut vatten, tak över huvudet, mat och få igång hälso- och sjukvård. Det är den första prioriteten, säger svenska Olle Castell som är på plats i landet för att planera räddningsinsatserna.

Olle Castell är regional katastrofsamordnare på barnrättsorganisationen Plan International. Han har stor erfarenhet av naturkatastrofer. Han målar upp ett pessimistiskt scenario.

– Det bor ju över 100 miljoner människor på Filippinerna och det här är några av de mest tätbefolkade områdena så man kan nog räkna med att det kommer att vara flera miljoner som riskerar att drabbas av en sådan här tyfon, säger Olle Castell.

Tyfonen, som fått namnet Hagupit, är i nuläget inte lika kraftfull som förra årets svåra tyfon Haiyan, men den rör sig betydligt långsammare. Det gör att den hänger sig kvar längre och potentiellt kan orsaka lika stora skada som Haiyan, som ledde över 7000 dödsoffer.

– Just nu aktiverar vi våra responsteam och vi har skickat ut förnödenheter till de områdena där vi tror att tyfonen kommer att dra in över land så att man snabbt kan sätta ingång med att dela ut förnödenheter utifall det skulle finnas ett behov, säger Olle Castell.

Efter att Hagupit, som är 600 kilometer bred, nått landets centrala delar, kommer den enligt vissa prognoser att svänga svagt norrut och därmed hota huvudstaden Manila och dess 12 miljoner invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".