Bodo Ramelow efter segern i delstatsvalet. Foto: Jens Meyer/AP.
1 av 2
Bodo Ramelow efter segern i delstatsvalet. Foto: Jens Meyer / AP.
Bodo Ramelow efter den historiska segern. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
2 av 2
Bodo Ramelow efter den historiska segern. Foto: Daniel Alling / Sveriges Radio.

Die Linke skrev politisk historia i Tyskland

I dag skrevs politisk historia i Tyskland när vänsterpartiet Die Linke tog över regeringschefsposten i delstaten Thüringen. Det är första gången som Die Linke leder en tysk delstatsregering, men det är kontroversiellt eftersom partiet delvis härstammar från det östtyska kommunistpartiet SED.

Bodo Rammelov sa i sitt inledningstal som nyvald regeringschef att den riktigt historiska dagen i Thüringen inte var i dag, utan inträffade nästan på dagen 25 år sen då uppretade demonstranter ockuperade den fruktade östtyska säkerhetspolisen Stasis lokaler i Erfurt.

– Det är den händelsen som gör att jag kan stå här idag, sa Bodo Rammelov.

Han ville på det sättet gå sina kritiker till mötes, inte minst före detta offer för just Stasi, som protesterat högljutt mot att Die Linke kommer till makten.

– Det här är som att DDR kommer tillbaka, visserligen utan mur, men det borde inte få hända, säger en kvinna som vill vara anonym.

I Die Linkes partigrupp i delstatsparlamentet finns åtminstone två personer som arbetade för Stasi under DDR-tiden.

Vänsterpartiet kommer styra Thüringen tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, en unik regeringskoalition i Tyskland hittills.

De som vill se en tysk vänsterregering även på riksplanet hoppas nu att exemplet Thüringen i framtiden ska bli en förebild för en rödrödgrön regering även i Berlin.

Resultatet är också ett bakslag för Angela Merkels kristdemokrater CDU, som i 25 års tid styrt Thüringen.

Bodo Rammelov har själv ingen bakgrund i DDR utan kom till Thüringen från väst i början av 90-talet, alltså efter murens fall och den bakgrunden underlättade för honom att bli vald.

Men det blev ändå mycket spännande idag, det krävdes två omröstningar innan Rammelov fick sin vinnande majoritet på 46 röster och Vänsterpartisterna i Thüringen kunde jubla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".