Debatten om kärnkraftverk i Finland fortsätter

Fennovoima får bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i Norra Finland. Riksdagen har godkänt ändringarna i tillståndet med rösterna 115—74. Men debatten om projektet lär fortsätta.

Finlands riksdag röstade i dag ja till det omstridda nya kärnkraftverket i Pyhäjoki på Bottenvikens kust.

Med rösterna 115 för och 74 emot sade den finska riksdagen vid lunchtid i dag ja till att låta kärnkraftskonsortiet Fennovoima fortsätta planera den nya reaktorn Hanhikivi 1 utanför Pyhäjoki i Österbotten.

Beslutet var väntat. Projektet har redan godkänts tidigare, men den sedan tyska eljätten Eon drog sig ur och ersattes av det ryska statliga atomenergibolaget Rosatom har ett nytt beslut krävts.

Tidpunkten för genomförandet - mitt under brinnande konflikt i Ukraina och internationella sanktioner mot Ryssland - är kontroversiell.

Rosatom är inte bara en av Fennovoimas delägare, det är också de som ska leverera den nya reaktorn.

Debatten om Fennovoima kommer att fortsätta också efter dagens ja i riksdagen. Finlands gröna parti, som i höstas lämnade regeringen på grund av kärnkraften, har lovat att göra allt för att stoppa projektet.

Den tidigare miljöministern, De grönas partiledare Ville Niinistö, sade i höstas att han kommer att göra Fennovoima till en valfråga i det finska riksdagsvalet i vår.

– Såklart att det blir en valfråga. Man kan inte ge tillstånd till ett ryskt kärnkraftverk i Finland fem månader före valet. Vi kommer att trycka på detta i valet och stoppa det här projektet, sade Ville Niinistö till Ekot.

Också Finlands befolkning är delad i frågan om kärnkraften. I synnerhet är det beslutet att samarbeta med ryska Rosatom som upprör.

På sociala medier kunde man efter beslutet läsa kommentarer som "in i björnens grepp" och "nu kan Finland säga adjö till Nato för all framtid".

Flera internationella medier, bland annat tidningen Financial Times, har den senaste tiden ifrågasatt Finlands omdöme, då landet går in i ett nära energisamarbete med Ryssland samtidigt som EU riktar sanktioner mot liknande projekt på grund av Ukrainakrisen.

I veckan meddelade dessutom det statliga finska elbolaget Fortum att de vill gå in som delägare, vilket gör det ännu lättare för kritikerna att se projektet som ett regelrätt samarbete mellan Finland och Ryssland.

Finlands regering har hela tiden sagt att det nya kärnkraftverket i Pyhäjoki är ett helt kommersiellt drivet projekt och inte har något med utrikespolitik att göra. Och att det snarare kommer att minska beroendet av till exempel gas från Ryssland.

Som tidigast beräknas den nya reaktorn Hanhikivi 1 tas i drift år 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista