Mattias Karlsson
Foto: TT

Karlsson (SD): Okunnigt och oförskämt av finansministern

"Ett försök att bedriva skräckpropaganda"
2:18 min

I dag höjdes tonen i den poltiska striden inför nyvalet när finansminister Magdalena Andersson kallade Sverigedemokraterna för nyfascister.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen i svensk politk. Det enda sättet för de etablerade partierna är att samverka för att utstänga dem från inflytande, säger finansminster Magdalena Andersson (S) under en journalistträff i riksdagen i dag på förmiddagen.

Nationalencyklopedin beskriver fascismen som "ultranationalistiska och våldsbejakande aktivistiska idéer om nationens kris och offerskap, som måste mötas med kamp mot en inre och yttre fiende för återfödelse och högre värden".

När Magdalena Andersson fick ytterligare en fråga om vad hon menade med att kalla Sverigedemokraterna för nyfascister svarade hon så här:

– Det är ett parti som inte står för de grundläggande värderingarna att alla människor är lika värda, och jag ser väldigt allvarligt på det.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson svarar nu på finansministerns uttalande om SD.

– Jag tycker att det är både okunnigt och oförskämt av ett statsråd att insinuera att nästan en miljon svenskar skulle vara fascister, säger Mattias Karlsson (SD).

Vad tror du uttrycket kommer ifrån?

– Jag tolkar det som ett försök att bedriva skräckpropaganda och undvika sakfrågan, när det gäller den misslyckande invandringspolitiken, säger han.

Precis som Mattias Karlsson (SD) tycker folkpartiledaren Jan Björklund att Magdalena Andersson (S) har gått för långt.

– Jag tycker att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti. Men jag tycker att man ska vara varsam med orden. Det här tyder på tror jag att Socialdemokraternas ledning just nu är väldigt pressade, säger han.

Så man ska inte kalla den nyfascistiska?

– Det kan hända att det finns personer i SD som har den grogrunden, men jag säger att de är främlingsfientliga, säger Jan Björklund (FP).

Fakta: Nyfascism

  • Nyfascism, även kallad neofascism, är en samlingsbenämning på högerextremistiska rörelser och partier som i program, symboler och aktionsformer anknyter till fascism och nazism.
  • Utmärkande drag för rörelserna är invandrarfientlighet och förnekande eller bortförklaring av grymheterna under nazismen (exempelvis "Auschwitz-lögnen").
  • Bland sådana grupperingar och rörelser kan nämnas MSI i Italien, republikanerna i Tyskland, Front National i Frankrike och Nordiska rikspartiet i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".