Folkpartiet, Feminism utan socialism
Foto: TT

FP-män uppmanas kliva åt sidan för FP-kvinnor

"Finns det gentlemän därute som vill kliva åt sidan?"
1:56 min

Inför den nya valrörelsen uppmanar Folkpartiets ungdomsförbund LUF och kvinnoförbund partiets manliga kandidater att kliva åt sidan och lämna plats åt kvinnor.

Detta för att få en jämnare könsfördelning bland folkpartisterna i riksdagen, säger LUF-ordföranden Linda Nordlund.

– Det är lite för kort tid för att ha ett provval, men det jag tycker att man kan göra det är att de som står ettor på listorna kan fundera på om det är så att de verkligen vill stå kvar, eller om det är dags att släppa fram någon annan. Om listettan är en man och han har kommit fram till att han vill göra något annat då brukar det vara en kvinna som står på plats nummer två, säger Linda Nordlund.

Folkpartiet gick till val i höstas under parollen ”Feminism utan socialism”. Men partiet gjorde inte bara sitt näst sämsta val nånsin, utan fick bara in fem kvinnor i riksdan på totalt 19 mandat.

Den interna kritiken har varit hård och även partiledningen tycker att det är dåligt. Partisekreteraren Maria Arnholm säger att det är för kort tid för att göra stora ändringar i riksdagslistorna, men att vissa smärre justeringar kommer att göras.

– Det är inte säkert att alla som har stått på våra listor har möjlighet att stå kvar. Då har vi möjlighet att göra om dem och då är det viktigt att vi har med den här jämställdhetsaspekten också, säger Maria Arnholm.

Men dessa justeringar räcker inte för att Folkpartiet ska uppnå en jämställd riksdagsgrupp efter valet. Därför vill det Liberala ungdomsförbundet att de manliga kandidaterna som toppar listorna själva funderar på om de ska stå där. Och det är en tanke som ordföranden i Liberala kvinnoförbundet, Golan Avci, stödjer.

– Det är klart att om vi har gentlemän därute som är beredda att ta ett steg tillbaka så skulle ingen bli gladare än jag, säger Golan Avci.

Men både Linda Nordlund och Golan Avci anser att en jämnare könsfördelning på Folkpartiets listor i detta extraval är viktig, men det är inte det centrala.

– I det kortsiktiga loppet så är det viktigt att vi kraftsamlar och ser till att våra medlemmar går ut på gatorna så att fler väljare vill lägga sin röst på oss, säger Linda Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".