Yal Ameen i Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
Yal Ameen i Jönköping. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.

Snart dyrare att ringa utanför EU

"Oj 25 procent? Det är nästan lite dyrt att ringa utomlands redan nu"
1:47 min

Från och med årsskiftet blir det betydligt dyrare att ringa om du reser utanför EU. Enligt ett EU-direktiv blir det då 25 procent moms på den telefontrafiken.

Något som exempelvis Yal Ameen inte hade en aning om.

– Oj 25 procent? Det är nästan lite dyrt att ringa utomlands redan nu. Satan. Jag har inte hört någonting om det, säger Yal Ameen.

Efter årsskiftet kommer det bli dyrare att ringa, smsa och surfa om du reser utanför EU, på grund av en ändring i momslagen. Det berättar Hans G Larsson som är informationsansvarig på Telia.

– Det här är en kostnad som tillförs på grund av ett EU-direktiv och ett riksdagsbeslut så nu blir det samma som det är inom EU för där är det ju redan moms på samtalen, säger han.

Telia och Tre kommer att lägga på 25 procent på det vanliga priset på samtal, sms och surfning medan Tele2 och Comviq bara höjer för samtal och sms. Telenor ser just nu över sina priser och har i dag inget besked. På Telia pågår just nu arbetet med att informera kunderna säger Hans G Larsson.

– Vi skickar till exempel sms till våra kunder. Vi informerar på vår hemsida och via sociala medier, säger han.

En av dem som fått sms är Jessica Warenmo i Jönköping.

– Jag fick något sms om det tidigare i dag. Jag undrade först om det verkligen rörde mig. Men det gör det väl säkert så småningom.

– Det är klart att ha du inte internet så påverkar det väldigt mycket. Det är mindre minuter att prata så det är klart att det påverkar en, säger Yal Ameen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".