Åsa Romson kritisk till finskt ja till nytt kärnkraftverk

1:13 min

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson (MP) tänker inte agera mot Finlands nya kärnkraftverk. Hon menar att Sverige haft sin möjlighet att påverka, men att finnarna inte lyssnat.

Finlands politiker har valt att inte lyssna till kritiker i vare sig Finland eller Sverige. Det säger miljöminister Åsa Romson (MP) i en kommentar till den finländska riksdagens beslut om tillstånd för ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, 15 mil från Skellefteå.

– Svenska samhället och svenska aktörer har kunnat göra sina röster hörda väldigt tydligt till den finska sidan, för att påtala sin kritik mot det här kärnkraftverket och det har funnits med i den här processen. Men precis som med kritik inom det finska samhället, så har ju Finlands politiker valt att inte lyssna på det.

Danska protester mot kärnkraftverket i Barsebäck var en starkt bidragande orsak till att det blev det första som stängdes i Sverige. Men att Sverige nu skulle agera lika starkt mot Finlands planer på ett kärnkraftverk på andra sidan Bottenviken, mitt emot Skellefteå, är inte troligt. Sverige har redan framfört sin kritik, anser Åsa Romson. Synen på den framtida energipolitiken är helt enkelt väldigt annorlunda i Finland, konstaterar hon.

– Vi ser ju så olika scenarier framför oss, på energistidan. I Sverige är de flesta aktörerna och regeringen inne på att kraftigt förstärka de förnyelsebar energi medan finnarna väljer ett annat spår. De har ju redan en reaktor under uppbyggnad, som hållit på väldigt, väldigt länge, där kostanderna hela tiden ökar. Det är ju ingen framgångssaga, det kärnkraftsbyggande som Finland håller på med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista