1 av 2
Foto: Helena Nordenstedt.
2 av 2
Foto: Helena Nordenstedt.

Ebola krossar Västafrikas ekonomier

Vardagshandeln har nästan stannat
2:35 min

Några av världens fattigaste länder håller på att bli ännu fattigare. Under ebolan stängs marknader, export stoppas och sjukvården upphör.

De ekonomiska konsekvenserna för de eboladrabbade länderna i Västafrika kan bli värre än man tidigare trott. Det säger Rikard Forslid, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– Den senaste prognosen, som kom för ett par dagar sedan, är oändligt mycket sämre än den som kom i oktober. Ändå hade man samma underlag som tidigare. Vi har en tendens att kraftigt underskatta vad som händer i ekonomin.

Den senaste rapporten från Världsbanken visar dystra siffor för länder som redan tillhör världens fattigaste. Till exempel Sierra Leone går, enligt prognosen, från en tillväxt på sex procent förra året  till en negativ tillväxt på två procent nästa år. Och det är inte bara på grund av att stora gruvföretag lämnar länderna. Minst lika allvarligt är att vardagshandeln har stannat av nästan helt.

– Mycket affärsverksamhet stoppas och marknader stängs. Privata entreprenörer ser sin marknad helt försvinna. Det är ofta kvinnor som sysslar med import och export och säljer på marknader. Allt det här får katastrofala effekter för ekonomin.

Rikard Forslid tror att Världsbankens nya dystra siffror också kan visa sig alltför positiva.

– Vi har en tendens att kraftigt underskatta vissa effekter. Vad händer när ett land eller en region blir stigmatiserat? Det är inget som finns några standardmodeller. Detta är som ett testfall på vad som händer.

Också viktiga samhällsfunktioner drabbas hårt av ebolautbrottet. Läkaren Helena Nordenstedt kom nyss hem från Liberia där hon arbetat för Läkare utan gränser.

– Ebola är så farligt för att det har en lamslående effekt på samhället i stort. Skolorna är stängda. Resten av sjukvården stänger ner, för man kan inte riskera att en av hundra patienter har ebola. Då riskerar man sin personal och andra patienter. Resten av samhället går på knäna, helt enkelt.

Det är som undantagstillstånd där allt går ut på att bekämpa ebolan, medan resten av livet får vänta.

Det är först när ebolan är utrotad som ekonomin kan börja ta fart igen, enligt nationalekonomen Rikard Forslid. Och då behövs omvärldens stöd.

– Det internationella samfundet måste göra en gradvis exit och inte bara sticka när infektionen är över utan se till att allting fungerar, och hjälpa till. Det kommer att ta några år innan man är tillbaka på tillväxtbanan. Det vill säga, man kommer fortfarande att tillhöra världens fattigaste länder, men man börjar växa igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".