Tyfonens enorma molnmassa med ett litet nålsöga i mitten syns över den filippinska landmassan.
Hundratusentals människor flyr supertyfonen Hagupits ankomst till filippinska fastlandet. Foto: TT

Halv miljon filippiner flyr supertyfonen

Svensken på plats: "Förbereder oss på det värsta"
1:30 min

Supertyfonen Hagupit är på väg att dra in över Filippinerna och tilltar i styrka. Och enligt katastrofsamordnare på plats väntas miljoner människor drabbas av stormen.

Någon gång under lördag, svensk tid, kommer en av årets kraftfullaste stormar hamra Filippinerna med vindar på uppemot 50 meter i sekunden, enligt landets vädertjänst. 500 000 människor är redan på flykt från kustområdena närmst tyfonen, enligt nyhetsbyrån Reuters. 150 flygavgångar är inställda och hamnar stängs ner inför stormen.

Hagupit klassas som ett gränsfall mellan klass 4 och klass 5 – även kallad "supertyfon".

Det är bara 13 månader sedan tyfonen Haiyan jämnade hela filippinska samhällen med marken. Nu är den något svagare – men betydligt långammsare – stormen Hagupt på väg in över filippinska fastlandet. 

De redan hårt prövade överlevarna efter Haiyan gör sig redo för ett nytt oväder. 

– Jag kan inte koncentrera mig på jobbet för jag kollar varningarna på webben, säger Ailyn Metran i Tacloban, en av de städer som drabbades hårdast förra året.

Uppemot en miljon invånare bor i osäkra hus i det område som drabbades av den förra tyfonen, enligt lokala myndigheter.

– Vårt problem är att vi inte har tillräckligt många evakueringscenter, konstaterar Haiyan-drabbade Taclobans vice borgmästare, Jerry Yaokasin.

Vissa har inte byggts upp igen, andra ligger för nära kusten. Enligt Yaokasin kommer man vid ett oväder att prioritera de 17 500 personer som fortfarande bor i tält eller tillfälliga förläggningar längs med kusten.

Tyfonen Haiyan svepte in över Filippinerna den 8 november förra året. Över 6 000 människor dog.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".