Jämställdhetsminister Åsa Regnér.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: TT

Minister tvingas säga nej i EU

Förslaget: 25 procent kvinnor i styrelserna
1:22 min

Regeringen säger ja. Men Alliansens budget säger nej. Nu tvingas jämställdhetsminister Åsa Regnér företräda alliansbudgeten i EU.

Oppositionen i riksdagen stoppar regeringen från att driva sin linje när det gäller EU-regler om könskvotering. Regeringens jämställdhetsminister Åsa Regnér tvingas därför i Bryssel nästa vecka att säga att Sverige säger nej till det hennes parti säger ja till.

– Regeringen tycker att Sverige borde ställa sig bakom förslaget som innebär att 25 procent av ledamöterna i bolagsstyrelser ska vara kvinnor senast år 2018 men vi fick inte stöd för vårt förslag, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Åsa Regnér om könskvoteringsfrågan där regeringen fick storstryk i riksdagen. Innan hela oppositionen sa nej i riksdagens EU-nämnd i går hade frågan behandlats i riksdagens civilutskott.

Där sa allianspartierna nej med motiveringen att det inte finns tillräckliga skäl för att införa könskvotering på EU-nivå.

Nejet från Sverigedemokraterna motiverades med att EU inte ska bestämma och Vänsterpartiet sa nej med motiveringen att könskvotering är bra men varje land ska bestämma själv.

Och så här förklarar jämställdhetsministern varför regeringen ville genomföra det förslag inget av de sex oppostionspartierna i riksdagen ville ha:

– Sverige har en feministisk regering. Vi tycker att principen om jämställdhet mellan kvinnor och män är väldigt viktig och ibland behöver man ta till den här sortens metoder. Dessutom är Sverige nästan redan där. 24 procent av ledamöterna i bolagsstyrelserna är kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".