Peggy Young och hennes dotter Trinity, 7.
Peggy Young och hennes dotter Trinity, 7. Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

USA-domstol avgör ödet för gravida på jobbet

"Gäller alla gravidas rättigheter"
2:09 min

Högsta Domstolen i USA ska avgöra ett fall om gravidas rättigheter på jobbet. Frågan gäller om en arbetsgivare måste anpassa arbetsuppgifter och villkor för att kvinnor ska kunna fortsätta arbeta under graviditeten.

– Jag hoppas att det här ska innebära bättre villkor för alla kvinnor och särskilt för mina döttrar. De ska inte behöva går igenom det här, säger Peggy Young till oss alla journalister som trängs runt henne på trappan till Högsta domstolen i Washington.

Hon är hoppfull att hon ska få rätt mot sin förra arbetsgivare, transportföretaget UPS. Peggy Young levererade brev och paket, men när hon blev gravid 2006 och doktorn sa att hon inte fick lyfta mer än tio kilo, ansåg UPS att hon inte skulle klara jobbet. Hon fick stanna hemma utan lön och blev av med sin sjukförsäkring.

Utanför Högsta domstolen skanderar ett drygt hundratal som samlats för att kräva rättigheter för gravida och förbud mot diskriminering:

Peggy Young gick vidare till domstol och hävdade att hon, som gravid, skulle ha samma rättigheter till ett anpassat jobb som andra anställda. Det bygger på en lag från 1978 mot att diskriminera gravida:

– Det är principiellt, säger hon i snålblåsten med allt hesare röst. Jag tycker inte att någon ska behöva välja mellan att bilda familj och att försörja sin familj.

Två lägre domstolar har gått emot henne, men nu prövar alltså Högsta domstolen fallet.
UPS driver sin linje från 2006 i domstolen, men har ändrat sina regler sen dess. Det är bra säger Marcia Greenburger, på National womens lawcenter. Men det räcker inte, säger hon och berättar om gravida som inte får sätta sig, ta drickpaus eller gå på toaletten:

– Det här gäller mer än Peggy Young, det gäller alla gravidas rättigheter, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".