En man bär en triangel på bröstet i protest mot id-kort för hemlösa med samma symbol. Foto: Anne-Christine Poujoulat/TT.
En man bär en triangelsymbol i samband med en demonstration mot id-kort för hemlösa med samma symbol. Foto: Anne-Christine Poujoulat/TT.

Hemlösa tvingades bära gul triangel

Hemlösa i den franska staden Marseille tvingades bära id-kort med en gul triangel, skriver franska The Local. Id-kortet var tänkt att underlätta för räddningspersonal eftersom det även innehöll information om den hemlöses hälsotillstånd.

Dubbelfel, anser Christophe Louis vid välgörenhetsorganisationen Collectif Morts de la Rue.

– Det här är skandalöst och stigmatiserande. Att tvingas skylta med sina sjukdomar är inte bara diskriminerande utan bryter också mot den medicinska sekretessen, säger han till tidningen.

Id-kortet har fått massiv kritik och jämförts med Davidsstjärnan som den judiska befolkningen tvingades bära under Hitlertyskland. Även den franska regeringen har reagerat.

– Jag är chockad. Jag vill att det lokala initiativet stoppas, sade socialminister Marisol Touraine till Le Parisien på torsdagen.

Nu myndighetens företrädare gjort avbön.

– Det blir inga fler kort. Vi hade goda intentioner men jag erkänner att jag gjort ett misstag, säger René Giancarli, chef för Marseilles socialkontor, till The Local.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".