Statsminister Stefan Löfven. Foto: Maja Suslin/TT.
"Inget enkelt beslut att fatta, skriver Stefan Löfven på DN Debatt. Foto: Maja Suslin/TT.

Löfven: SD är ett nyfascistiskt parti

Också statsminister Stefan Löfven kallar nu Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti, det gör han på DN Debatt i dag.

I debattartikeln skriver Stefan Löfven bland annat att han "aldrig kommer agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner".

Och Löfven efterlyser mer samarbete och mindre blockpolitiskt tänkande.

I går var det finansminister Magdalena Andersson som benämnde SD som ett "litet nyfascistiskt parti".

Fakta: Nyfascism

  • Nyfascism, även kallad neofascism, är en samlingsbenämning på högerextremistiska rörelser och partier som i program, symboler och aktionsformer anknyter till fascism och nazism.
  • Utmärkande drag för rörelserna är invandrarfientlighet och förnekande eller bortförklaring av grymheterna under nazismen (exempelvis "Auschwitz-lögnen").
  • Bland sådana grupperingar och rörelser kan nämnas MSI i Italien, republikanerna i Tyskland, Front National i Frankrike och Nordiska rikspartiet i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".