Statsminister Stefan Löfven. Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Statsminister Stefan Löfven. Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Expert: Olyckligt uttalande av Löfven om SD

1:48 min

Nu kallar också statsministern Stefan Löfven Sverigedemokraterna för ett nyfascistiskt parti. I dag på Dagens Nyheters debattsida skriver han bland annat att Sverigedemokraterna inte respekterar människors olikheter. Anna-Lena Lodenius, som är journalist och författare och har varit med i statliga utredningar om politisk extremism, är kritisk.

– Jag tycker det är olyckligt. Nu finns det väldigt många sätt att definiera den här typen av parti, men det vanliga är ju inte att man kallar dem för fascister. Det känns ju inte heller speciellt korrekt. De är ju då vad man kan kalla populister. Så radikala populister är ju ett ganska vanligt begrepp som forskare använder.

På DN debatt skriver statsminister Stefan Löfven:

"Jag kommer aldrig agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner”.

Ekot har försökt att nå Stefan Löfven, men han låter hälsa att inte är tillgänglig i dag. 

I går kallade också finansminister Magdalena Andersson Sverigedemokraterna för nyfascister. Ett parti som inte står för alla människors lika värde. Vilket Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommenterade såhär:

– Jag tolkar det som ett försök att bedriva skräckpropaganda och försöka undvika en diskussion i sakfrågan när det gäller den misslyckade invandringspolitiken från Socialdemokraterna sida.

Anna-Lena Lodenius, journalist och expert på frågor om högerextremism anser att uttalandet påverkar SD:s väljare.

– Det jag framför allt tror är att väljarna känner sig utpekade, att här sitter landets statsminister och kallar mig för fascist. Det är det som är risken att väljarna uppfattar det på det sättet. Det är ju inte nödvändigtvis något som gynnar Socialdemokraterna i en ny valrörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista