Filippinerna förbereder sig på tyfonen Hagupit. Foto: TT
1 av 4
Filippinerna förbereder sig på tyfonen Hagupit. Foto: TT
Skjul och hyddor byggda i en rörig massa på vattnet.
2 av 4
Få filippinska samhällen är byggda för stormarna. Förra året slukade Haiyan Tacloban och tog 6000 liv. Foto: TT
En liten trehjulig motorcykel tungt packad med ägodelar.
3 av 4
616 000 filippiner har flytt sina hem inför tyfonens ankomst. Foto: TT
En man står på stranden med vågor
4 av 4
En filippinsk man möter tyfonen Hagupit. Foto: TT
Tyfonen Hagupit

Supertyfonen har nått Filippinerna

Tar skydd i skolor och kyrkor
2:00 min

Stormbyar på 58 meter i sekunden hamrar just nu Filippinernas östkust. 650 000 personer har flytt området och andra tar skydd i skolor och kyrkor medan årets starkaste storm tar sig över ö-nationen.

Himmeln förmörkades när det tjocka molntäcket drog in över Filippinerna. Nu är landets myndigheter i högsta beredskap och den 120 000 man starka armén mobiliseras för att möta stormhotet.

– Människor tvångsevakueras i Legazpi. Stormen är fruktansvärd, men det värsta är fortfarande tolv timmar bort, skriver ABC-reportern Hamis McDonal på Twitter.

Evakueringen av människor i de kustnära områdena i landets centrala delar fortsatte under fredag och lördag. Redan under lördagsförmiddagen började det regna och blåsa och på vissa platser har elektriciteten slagits ut.

– Vi har just flyttat över 616 000 människor. Många finns i våra evakueringscenter, som skolor och kyrkor. Där ska dom vara skyddade mot tyfonen och dom jordskred, flodvågor och annat som följer i dess spår, säger Cederic Dajp på det Filipiinska räddningsverket.

Dricksvatten, mat och tält har redan lagrats på strategiska platser för att snabbt kunna delas ut.
Vid kustområdena där tyfonen nu drar in har mörker lagt sig eftersom solens strålar inte längre tränger igenom det tjocka molntäcket.

Det massiva förflyttandet av alla människor beskrivs som en av de största evakuerings-operationerna någonsin i fredstid. Och tyfonen Hagupit är den starkaste i år – endast 13 månader efter den historiskt starka Haiyan som dödade 6 000 personre på filippinerna.

Förberedelserna inför den analkande tyfonen är enorma och stora mängder förnödenheter som 

Även om tyfonen förlorat lite i kraft är vindhastigheten nu ändå runt 48 meter meter i sekundem med byar på uppemot 60 meter i sekunden – tillräckligt för att orsaka en enorm materiell skada.

Man räknar också med att vattennivån kommer att stiga med över fyra meter och tryckas upp på land, översvämma och krossa lågt liggande byggnader. Tyfonen rör sig långsammare än Haiyan och kan därför medföra större risk för översvämningar.

Prognoserna pekar nu på att tyfonen kommer att gå nästan rakt västerut och genom tätbefolkade områden i centrala Filippinerna för att senare svänga svagt norrut och passera söder om, och därmed skona, 12-miljonerstaden Manila.

Men, i dess färd ligger istället flera stora elkraftverk som förser huvudstaden Manila med elektricitet, som man nu nu fruktar kan slås ut.

Många avgångar med inrikesflyg och färjetrafik har också ställts in.

Tyfonen Hagupit rör sig också väldigt sakta, den kryper fram i ungefär 10- 15 kilometer i timmen och det betyder att den med sin förödande kraft kommer att härja på Filippinerna i uppemot tre dagar, innan den blåst vidare ut mot sydkinesiska sjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".