Björn Söder. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.
Björn Söder. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT.

Söder (SD): Löfvens fascistpåhopp löjligt

"Vi är ett socialkonservativt parti"
2:10 min

I dag när Sverigedemokraterna har samlats till kommun- och landstingsdagar fick partisekreteraren Björn Söder svara på anklagelserna från Stefan Löfven om att Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt parti. Rent löjeväckande, menar Björn Söder.

– Jag är inte förvånad eftersom Socialdemokraterna nu är pressade. Stefan Löfven befäster sin position i sandlådan i svensk politik genom att använda sig av sådana epitet. Jag tycker att han borde be om ursäkt, säger Björn Söder.

Vad är det i det man definierar som nyfascism som du tar avstånd ifrån?

– Vi är ett socialkonservativt parti och konservatismen har ingenting med och kommer aldrig att ha någonting med fascismen att göra så det är bara rent löjeväckande, säger Björn Söder.

Det finns ju de som definierar nyfascism som en rörelse som är emot mångkulturalism och som ser islam som ett stort hot mot det västerländska samhället. Förstår du att det ändå finns dem som vill göra kopplingar?

– Det kan vara ett sätt för att kunna använda det emot Sverigedemokraterna. Men det tar jag inte på så stort allvar, säger Björn Söder.

Men anklagelserna från socialdemokratiskt håll var inget som Björn Söder alls tog upp i sitt tal när han inledde partiets kommun- och landstingsdagar. Det största evenemang som partiet ordnat och där många av ombuden är helt nya i politiken.

Störst applåder fick han när han talade om beslutet att stödja alliansens budget i riksdagen. Han ser med stor tillförsikt på det kommande nyvalet.

– Jag hoppas att ni liksom jag känner er taggade för att se att vi tillsammans kan göra ett historiskt val och kanske till och med i extravalet i mars ta plats som landets största eller andra största parti, menar Björn Söder.

Men för att partiet ska bli så stort är det viktigt att partiledaren Jimmie Åkesson är tillbaka från sin sjukskrivning, anser Björn Söder. Men det är inte säkert att det blir före nyvalet, menar han.

– Det vet bara Jimmie själv. Det viktigaste är att han kommer tillbaka fullt utvilad och återställd så att vi får tillbaka honom på plats och att han kan vara på plats under en lång tid framöver, Säger Björn Söder.

Ombuden i kongresshallen verkar eniga om att det var rätt att fälla budgeten och Björn Söder står fast vid beslutet att fälla varje budget som vill öka invandringen. Så frågan är om de stödjer en budget som behåller invandringen på dagens nivåer?

– Det vi har sagt är att vi tänker aktivt verka för att sänka varje budgetförslag som syftar till att öka invandringen ytterligare. Något annat har vi inte sagt i dagsläget, säger Björn Söder, partisekreterare för Sverigedemokraterna.

Fakta: Nyfascism

  • Nyfascism, även kallad neofascism, är en samlingsbenämning på högerextremistiska rörelser och partier som i program, symboler och aktionsformer anknyter till fascism och nazism.
  • Utmärkande drag för rörelserna är invandrarfientlighet och förnekande eller bortförklaring av grymheterna under nazismen (exempelvis "Auschwitz-lögnen").
  • Bland sådana grupperingar och rörelser kan nämnas MSI i Italien, republikanerna i Tyskland, Front National i Frankrike och Nordiska rikspartiet i Sverige.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".