Finansminister George Osborne. Foto: Scott Heppell / TT
Finansminister George Osborne. Foto: Scott Heppell / TT

Bråk i Storbritannien efter nedskärningar

"Vänder mig emot BBC:s överdrivna bevakning av utgiftsminskningar i landet"
1:48 min

I Storbritannien rasar just nu en debatt om regeringspartiet Tories planer för ytterligare nedskärningar i välfärden och den offentliga sektorn. Regeringens eget budgetkontor hävdar, att planen skulle krympa den offentliga sektorn till 1930-talets nivå. Finansminister George Osborne är hårt pressad och tappade i veckan humöret i en direktsändning.

– Det jag vänder mig emot är BBC:s totalt överdrivna bevakning av utgiftsminskningar i landet, sa George Osborne i BBC:s radioprogram Today.

Det är en bra illustration till debatten som pågår här, sedan George Osborne höll sitt höstbudgettal i veckan och la fram sina planer för den brittiska ekonomin de kommande fem åren, om Tories behåller regeringsmakten efter valet i maj.

Han utlovade nya nedskärningar i välfärdssystemen och minskade offentliga utgifter i övrigt. Det ska leda till att Storbritanniens budgetunderskott ska förvandlas till ett överskott budgetåret 2018-2019.

Osborne specificerade inte hur besparingarna ska gå till, men totalt beräknas det krävas ytterligare åtminstone 60 miljarder pund i minskade offentliga utgifter. Minskningen blir extra komplicerad, eftersom Tories samtidigt har utlovat nya skattesänkningar på 7 miljarder pund årligen.

Den brittiska staten har ett självständigt kontor för budgetkontroll. Det kontoret konstaterade när den nya planen lagts fram, att de offentliga utgifterna som andel av bruttonationalprodukten kommer att falla till nivåer landet inte sett sedan 1930-talet.

När ekonomikrisen slog till i världen, drabbades Storbritannien hårt. I skuggan av krisländer som Grekland och Portugal, hade landet byggt upp ett jättelikt budgetunderskott.

Den nya Tory-ledda regeringen lanserade ett kraftigt åtstramningsprogram som skulle radera ut underskotten inom fem år. Det har hittills misslyckats så nu kommer nya åtgärder. Storbritannien har dock hjälp av att landet just nu har den högsta ekonomiska tillväxten i Europa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".