Militärer lastar av vattentankar medan en kvinna går med blåa petflaskor. Foto: TT
Dricksvatten flygs in till Maldiverna där invånarna får ledig tid för att dricka mindre vatten. Foto: TT

Vattnet slut på ö-nationen Maldiverna

Kranvattnet är i stort sett slut på Maldiverna. Presidenten har utlyst extra helgdagar för att sänka aktiviteten i samhället tills vattenförsörjningen kan återupprättas.

De hundratals korallöar som utgör Maldiverna är omgivna av Indiska oceanens turkosa vatten. Men att förvandla det till användbart sötvatten är en resurskrävande process, som i veckan har slagits ut av en brand på en av de största avsaltningsanläggningarna.

Efter branden har hundratusentals invånare bara tillgång till dricksvatten via hårt ransonerad utdelning av flaskor. Läget är så pressat att vatten flygs in från Indien och Sri Lanka.

I hopp att köpa lite tid meddelar president Abdulla Yamin enligt nyhetsbyrån AFP att söndagen och måndagen är extra helgdagar.

I huvudstaden Malé rapporteras många affärer och restauranger hålla stängt.

Däremot drabbas inte den lyxturism som utgör en tredjedel av ö-nationens ekonomi. Maldiverna är ett konservativt muslimskt land, och den västerländska livsstil turisterna efterfrågar hålls isolerad på separata öar. Enligt nyhetsbyråer råder lagkrav på att lyxhotellen ska hålla sig med egen el- och vattenförsörjning.

Maldiverna tar varje år emot uppemot en miljon turister, medan befolkningen bara uppgår till 400 000 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".