Den ukrainska gasanläggningen Uzhgorod.
Den ukrainska gasanläggningen Uzhgorod. Foto: Sergei Chuzavkov/TT.

Ukraina har betalat för rysk gas

Ryska gasbolaget Gazprom har fått en förskottsbetalning om 378 miljoner dollar från Ukraina. Det öppnar upp för återupptagna gasleveranser till Kiev sedan Moskva ströp flödet i juni.

Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz har tidigare avtalat med Gazprom att leveranserna kommer att återupptas inom 48 timmar från det att det ryska bolaget mottagit betalningen. Naftogaz förde över pengarna i fredags, och en talesman för Gazprom har bekräftat att betalningen nått bolaget.

Det är oklart hur mycket gas som Naftogaz har för avsikt att köpa, men energidepartementet har tidigare sagt att det skulle kunna handla om omkring en miljard kubikmeter, en siffra som också ryska nyhetsbyråer refererade till på lördagen.

Gazprom slutade leverera gas till Ukraina till följd av strandade prisförhandlingar efter Rysslands annektering av Krim-halvön och oroligheterna i östra Ukraina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".