Brottsplatsundersökare letar efter försvunna studenters kvarlevor. Foto: Rebecca Blackwell/TT.
1 av 2
Brottsplatsundersökare söker efter studenternas kvarlevor. Foto: Rebecca Blackwell/TT
En demonstrant håller upp en affisch med foton på en del av de 43 försvunna lärarstudenterna. Foto: Eduardo Verdugo/TT.
2 av 2
Det har hållits många demonstrationer och protester mot hur myndigheterna har hanterat fallet med de försvunna lärarstudenterna. Foto: Eduardo Verdugo/TT.

Misstänkt massaker - en identifierad

Minst en av de 43 studenter som saknas i Mexiko efter en befarad massaker är identifierad, skriver BBC.

Kvarlevorna hittades svårt brända på en soptipp. Men nu har österrikiska specialister kunnat matcha hans dna.

Enligt flera medier är det studenten Alexander Mora som nu har blivit identifierad. Han och 42 andra studenter har saknats sedan i höstas, och vittnen har berättat hur poliser i staden Iguala stoppade deras bussar och lämnade över dem till ett ökänt kriminellt gäng.

Flera gripna gängmedlemmar har erkänt att de dödat studenterna. Enligt åklagare mördades de unga och kropparna brändes på en soptipp nära staden Cocula, innan gängmedlemmarna samlade ihop askan som dumpades i en flod.

Det finns också misstankar om att den lokale borgmästaren och hans hustru varit inblandade i försvinnandena. Båda gick under jorden, men greps i huvudstaden en månad efter studenternas försvinnande. Företrädare för mexikanska myndigheter tror att borgmästarparet tillsammans med Igualas polischef var hjärnorna bakom studenternas försvinnanden. Enligt medierapporter befarade de att studenterna skulle störa ett tal som borgmästarens fru höll samtidigt som protesterna pågick. När eleverna försvann den 26 september var de på väg hem från en demonstration mot utbildningsreformer.

Fallet har väckt vrede och protester runtom i Mexiko. På lördagen ledde familjerna till de saknade ännu en protest i huvudstaden Mexiko City.

Liksom tidigare var slagorden: "De tog dem levande, vi vill ha tillbaka dem vid liv".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".