Människor har sökt skydd i en skola i östra Filippierna. Foto: TT.
1 av 3
Människor har sökt skydd i en skola i östra Filippierna. Foto: TT.
En man går i de starka vindarna och regnet från tyfonen Hagupit. Foto: Aaron Favila/TT.
2 av 3
Hagupit har dragit in över östra Filippinerna. Foto: Aaron Favila/TT.
En man står i blåsten från tyfonen Hagupit och håller sig i en pelare. Foto: Aaron Favila/TT.
3 av 3
Tyfonen väntas plåga Filippinerna i tre dagar. Foto: Aaron Favila/TT.
Tyfonen Hagupit

Tyfonen ännu en filippinsk katastrof

Tyfonen Hagupit förstör hus och fäller träd när den drar fram i östra Filippinerna. Ovädret, med vindhastigheter i byarna på 58 sekundmeter, är ännu en naturkatastrof som drabbar örikets hårt prövade befolkning.

Hagupit är den värsta orkanen som träffat land i år, även inräknat den tyfon i juli som krävde 100 dödsoffer.

– Tak flyger iväg, träd fälls och här är det också en del översvämningar, berättar borgmästaren i Catbalogan, en av städerna i Samarprovinsen där Haugpit drog fram över land.

Med supertyfonen Haiyan, som skördade över 7|300 liv, färskt i minnet, har myndigheter ordnat med massevakueringar inför Hagupits ankomst. Miljontals människor har lämnat sina hem och sökt tillfälligt skydd.

Tyfonen väntas plåga Filippinerna i tre dagar och i ovädrets riktning i landets centrala delar finns många områden med en stor andel fattiga och dåligt byggda hus. Kraftiga regn väntas också i den tätbefolkade huvudstaden Manila, med över 21 miljoner invånare om hela storstadsområdet räknas in.

Myndigheter har varnat för att vattennivåer kan stiga upp till fem meter i vissa områden där tyfonen drar fram. Översvämningar, jordskred och vindstyrkor som kan förstöra även gediget byggda hus befaras också.

När söndagsmorgonen grydde var det omöjligt att komma i kontakt med människor i många områden i östra Filippinerna. Därför är det i nuläget omöjligt att veta hur omfattande skadorna är, enligt Röda korsets generalsekreterare Gwendolyn Pang.

I samhällen som det går att kontakta, rapporterar invånare och myndigheter om förfärande vindhastigheter och vågor som förstört och dränkt hus och andra byggnader. Men med tanke på att de flesta invånare befinner sig i evakueringscenter, finns hopp om att få omkommit eller skadats.

I Tacloban, söder om Catbalogan och en av de städer som drabbades värst av Haiyan i fjol, har många tillfälliga boenden som hjälporganisationer byggt slitits sönder av den nya tyfonen, berättar viceborgmästaren Jerry Yaokasin.

Filippinernas tio dödligaste oväder:

1. Haiyan, november 2013. Med de högsta vindhastigheter som uppmätts på land. Förstörde hela städer. 7 350 omkom eller saknas.

2. Thelma, november 1991. Över 5 100 dödsoffer.

3. Bopha, december 2012. 1 900 omkomna eller saknade.

4. Ike, augusti 1984. 1 363 döda.

5. Washi, december 2011. Minst 1 080 dödsoffer.

6. Trix, oktober 1952. 995 omkom i översvämningar och jordskred.

7. Amy, december 1951. 991 döda av stormen, översvämningar och jordskred.

8. Nina, november 1987. 979 dödsoffer till följd av stormen, översvämningar och jordskred.

9. Fengshen, juni 2008. 938 människor förlorade livet.

10. Angela, november 1995. 936 omkomna.

Källa: AFP (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".